НОВИНИ


Газовият терминал в Александруполис официално започна търговска експлоатация

2 2143 01.10.2024
Газовият терминал в Александруполис официално започна търговска експлоатация
Action Global Communications

От днес, 1 октомври, терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, официално започна своята търговска експлоатация. Това бе обявено от компанията Gastrade, която отговаря за изграждането на съоръжението, чрез съобщение, разпространено от Action Global Communications.


Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, проектиран и управляван от "Газтрейд", разполага с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно. Почти целият капацитет е вече резервиран до 2030 г. от 14 гръцки и международни компании, сред които и българската "Булгаргаз", която изрази удовлетворение от силния интерес към търговете за природен газ.

 

През 2020 г. българската компания "Булгартрансгаз" ЕАД придоби 20% от капитала на Gastrade, компанията, отговорна за изграждането и управлението на терминала в Александруполис. Проектът за терминала за втечнен природен газ е от съществено значение за реализацията на инициативата за Вертикален газов коридор, което подчертава значението на региона като стратегически енергиен хъб.





Терминалът, който датира от над 15 години, има стратегическо значение за енергийната сигурност на Европа, допринасяйки за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в Югоизточна и Централна Европа.

 

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента. Важно е да се отбележи, че "Булгартрансгаз" не е информирал за началото на търговската експлоатация на терминала, като към момента на 1 октомври 2024 г. информацията на сайта на дружеството липсва.

 

С успешното завършване на пусковите изпитания и издаването на разрешителното за експлоатация от гръцкото Министерство на енергетиката и околната среда, проектът е приведен в оперативна готовност, което официално позволява започването на търговските му операции. Количествата от терминала могат да осигурят доставки на природен газ за Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна на изток, а също така за Унгария и Словакия на северозапад.

 

На 24 септември операторът на интерконектора Гърция-България Ай Си Джи Би (ICGB) успешно тества точката на междусистемно свързване в Комотини с реални количества природен газ, преди пускането в експлоатация на терминала.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама