НОВИНИ


Всички обвинени за взрива пред "Евророма" в Сандански оправдани

1 2474 01.10.2024
Всички обвинени за взрива пред
Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев БГНЕС

 И четиримата обвинени за взрива пред клуба на "Евророма" в Сандански през 2012 г., при който загина човек, са окончателно оправдани. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС), до който делото стигна за втори път, след като преди година беше върнато за ново разглеждане.


Днешното решение на ВКС е окончателно и е резултат от касационен протест срещу въззивното решение на Софийския апелативен съд (САС). ВКС разглежда обвиненията срещу Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев, които бяха обвинени в опит за умишлено убийство на Анастаси М. чрез взрив пред клуба на ПП "Евророма" в Сандански. При инцидента загина Малин И., а прокуратурата твърдеше, че действията на обвиняемите са били умишлени и представляват заплаха за мнозина.

 

Върховният съд обаче постанови, че събраните доказателства не позволяват да се направи извод за виновността на обвиняемите. Въпреки установената връзка между тях, включително сходни възгледи за малцинствата и търсене на информация за изработка на бомба, липсват доказателства за тяхна пряка агресия към ромите или участие в прояви с расистки или ксенофобски характер. Съдът подчерта, че осъдителна присъда не може да се базира на предположения или житейски аргументи, които не са подкрепени с доказателства.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама