НОВИНИ


Важно решение за лихвите на БНБ от днес!

0 2135 01.10.2024
Важно решение за лихвите на БНБ от днес!
БНБ

Основният лихвен процент (ОЛП) в България продължава да пада. От 1 октомври изчисляваният от Българската народна банка показател слезе с 11 пункта спрямо септември до 3.43%. Такива намаления БНБ не е отчитала от края на 2009 г. насам, когато след спукването на имотния балон последва финансова криза, която замрази кредитирането в България


В периода от януари до април показателят беше на ниво от 3,79%, с изключение на март, когато беше определен на 3,80 на сто - най-високото му равнище след нулевите нива през последните няколко години.

 

БНБ изчислява основната лихва в България по данни от кредитните сделки, сключени от търговските банки. Намалението отразява падащите лихви по някои видове заеми и задържането на нивата по ипотеките.

 

Основният лихвен процент е в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася и е при бройна конвенция „реален брой изминали дни/360“.

 

Основният лихвен процент в България започна да се понижава в началото на годината, когато все още бе близо 4%.

 

Той действа от първия до последния ден на съответния месец и сформира нивото на законната лихва за забава за физически лица и бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама