НОВИНИ


Новият шеф на НАТО Рюте изрази силна подкрепа за Украйна, без да се притеснява от вота на САЩ /видео/

1 2135 01.10.2024
Новият шеф на НАТО Рюте изрази силна подкрепа за Украйна, без да се притеснява от вота на САЩ /видео/
Марк Рюте и Йенс Столтенберг

Новият ръководител на НАТО Марк Рюте изрази силна подкрепа за Украйна във вторник и заяви, че не се притеснява от предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като може да работи и с двамата кандидати.


Рюте пое поста на генерален секретар на НАТО от Йенс Столтенберг във вторник само няколко седмици преди президентския вот в САЩ, който противопоставя вицепрезидента демократ Камала Харис на републиканеца Доналд Тръмп, който критикува НАТО.




Тръмп също така отказа да каже дали иска Украйна да спечели войната срещу руската инвазия.


„Трябва да сме сигурни, че Украйна ще победи като суверенна, независима, демократична нация“, заяви бившият холандски премиер Рюте пред репортери в централата на НАТО в Брюксел, предаде Ройтерс.


Войната в Украйна отново постави НАТО, създадена през 1949 г., за да възпира и защитава от всяко нападение на Съветския съюз срещу Западна Европа, в центъра на международните дела.

Рюте омаловажи опасенията в рамките на трансатлантическия алианс относно гласуването в доминиращата сила на НАТО, като заяви: „Не съм притеснен. Познавам и двамата кандидати много добре“.


„Работих в продължение на четири години с Доналд Тръмп. Той беше този, който ни подтикваше да харчим повече (за отбрана), и постигна това, защото наистина в момента сме на много по-високо ниво на разходите, отколкото когато той встъпи в длъжност“, добави Рюте.


„Камала Харис има фантастичен опит като вицепрезидент. Тя е високоуважаван лидер, така че ще мога да работя и с двамата“, каза той.


Служители на НАТО и дипломати очакват Рюте да запази приоритетите на Столтенберг - да мобилизира подкрепа за Украйна, да подтикне страните от НАТО да изразходват повече средства за отбрана и да ангажира САЩ с европейската сигурност.





Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, се оттегли от поста ръководител на 32-членния алианс след бурно десетилетие, белязано преди всичко от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

 

Двамата мъже, които за първи път седнаха заедно на масата на НАТО преди 14 години като лидери на Норвегия и Нидерландия, се поздравиха сърдечно пред централата на алианса в Брюксел, преди да положат венец на загиналите военнослужещи, заобиколени от знамената на 32-те държави членки, пише Асошиейтед прес.

 

„Марк има перфектната подготовка, за да стане велик генерален секретар“, заяви видимо развълнуван Столтенберг, когато завърши десетилетието на поста.

 

„Той е бил министър-председател в продължение на 14 години и е ръководил четири различни коалиционни правителства, така че знае как да прави компромиси, да постига консенсус, а това са умения, които много се ценят тук, в НАТО“, каза Столтенберг.

 

Рюте заяви, че „няма търпение да започне работа“.


Швеция и Финландия изоставиха дългогодишните традиции на неприсъединяване, за да се присъединят към редиците на НАТО и да се възползват от клаузата за колективна отбрана, според която нападение срещу един член се счита за нападение срещу всички.


Войната също така накара НАТО да изпрати още хиляди военнослужещи на източния си фланг и радикално да преработи плановете си за отбрана, за да приеме възможността за нападение от Москва по-сериозно, отколкото в който и да е момент след края на Студената война.


Докато западните лидери подчертават, че НАТО е отбранителен съюз, Москва отдавна го представя като заплаха за сигурността на Русия.


Една от основните задачи на Рюте ще бъде да убеди членовете на НАТО да осигурят допълнителни войски, оръжия и разходи за пълното реализиране на новите отбранителни планове, твърдят дипломати и анализатори.





„Трябва да направим повече по отношение на нашата колективна отбрана и възпиране. Трябва да инвестираме повече, да запълним пропуските в способностите и да се опитаме да постигнем всички цели, които НАТО си е поставило тук“, каза той.


Алиансът взема решения с консенсус, така че голяма част от работата на генералния секретар е да изковава компромиси.

 

Генералните секретари на НАТО ръководят щаба, определят работния дневен ред на Алианса и говорят от името на 32-те държави с един обединяващ глас. Ключовата дума при встъпването им в длъжност обикновено е приемственост.

 

Рюте става най-висшият граждански служител на НАТО в момент, когато пълномащабната инвазия на Русия в Украйна наближава 1000 дни.

 

„Не може да има трайна сигурност в Европа без силна, независима Украйна“, каза той в първата си реч при встъпването си в длъжност и потвърди ангажимента, поет от лидерите на организацията през 2008 г., че „законното място на Украйна е в НАТО“.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама