НОВИНИ


Експерти: С бюджет от 450 хил. лева борим домашното насилие. Как да има резултати?

2 2060 01.10.2024
Експерти: С бюджет от 450 хил. лева борим домашното насилие. Как да има резултати?

„Как може да очакваме с непроменен бюджет да има нови резултати”. Това запита в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Преслава Фентъм – Флечър от платформата „Заедно срещу насилието”.


Тя посочи, че парите за превенция, защита и работа с извършителите, са 450 000 лева. Междувременно броят на случаите на домашно насилие не намалява. 





„Националната програма (Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2024 – 2026 г.) има много дейности, но всяка една трябва да бъде активирана, за да има промяна. Няма Национална информационна система, която да включва всички случаи на домашно насилие”, обясни Флечър.

 

В Националната програма не се вижда такъв регистър, това е червен флаг. Има и други въпроси – правилно ли са разпределени защитените жилища според нуждите на дадена област и броя на населението или отново ще има дефицит, запита тя.

 

Според психолога от фондация „Анимус” Катя Кръстанова в новата Национална програма няма нищо ново. Бюджетът е един и същ от 2011 г. „Ще продължи недостигът на услуги. Парите са и за защита на пострадалите, и за изграждане на нови защитени жилища. Това е нищожен бюджет”, каза Кръстанова. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама