НОВИНИ


Финансов некролог: Военните разходи на Русия достигат 40% от бюджета, инфлацията полита нагоре

19 2618 01.10.2024
Финансов некролог: Военните разходи на Русия достигат 40% от бюджета, инфлацията полита нагоре
Путин и скъпата му война...

Русия увеличава драстично разходите си за отбрана с 25% до най-високата си стойност в историята. Това се прави заради решителността на Владимир Путин да продължи войната срещу Украйна, както и в подготовката на други военни конфликти със страни от „колективния Запад“.


Последното планирано увеличение на разходите ще доведе бюджета за отбрана на Русия до рекордните 13,5 трилиона рубли (109 милиарда евро) през 2025 г. Това личи от проектобюджетни документи, публикувани в понеделник на сайта на руската Дума.

 

Разходите за отбрана и сигурност ще представляват около 40% от общите държавни разходи на Русия - или 41,5 трилиона рубли през 2025 г.

Бюджетът за 2025 г. предполага, че Путин е тръгнал по пътя, който икономистите наричат "военно кейнсианство". Това означава бурно нарастване на военните разходи, което води до бум на потреблението като във военно време и гарантира жестока инфлация. Това пише британския “Гардиън“.

"Това увеличение е потвърждение, че икономиката е преминала към военна основа и дори ако войната в Украйна приключи скоро, насочването на пари към армията и раздутия отбранителен сектор ще остане основен приоритет", пише в бюлетина Вell водещ руски източник, специализиран в икономиката.

 

"Военните разходи надминават разходите за образование, здравеопазване, социална политика и националната икономика взети заедно", се казва в изявлението.

Според проектобюджета се очаква социалните разходи да намалеят с 16%.

 

Масовите руски инвестиции в армията разтревожиха европейските военни плановици, които заявиха, че НАТО подценява руската заплаха спрямо Стария континент. В същото време се бавят решенията за увеличаване помощта за Украйна, която сама възпира засега разрастването на руската агресия.

В понеделник Путин заяви, че сте изпълни всички цели, които си е поставил. Той знае, че това е невъзможно, но се възползва от колебанията в ЕС, НАТО и САЩ за да поддържа напрежението и страховете в останалия свят.

 

На този фон анализатори смятат, че дългосрочните икономически перспективи за Русия са далеч по-мрачни, отколкото преди 22.02.2022 г.

Топлите отношения на Кремъл с Пекин и търсенето на други пазари, заобикалянето на санкциите и прикрити действия решения не могат да компенсират директния достъп до западните пазари или технологии.

 

Бумът на военните разходи на Русия доведе до нарастване на инфлацията, принуждавайки централната банка да повиши разходите по заеми, докато страната се бори с остър недостиг на работна ръка, тъй като Москва изпомпва фискални и физически ресурси в армията.

 

Според известния руски икономист Николай Вознесенски по време на Втората световна война военните разходи на СССР са достигнали 357 млрд долара, а на Германия – 272 млрд долара. Но това превъзходство на Москва не е спомогнало за това страната да понесе много по-големи щети от агресора.

Важно е да се знае, че през есента на 1941 г., когато германските войски напредват към Москва, на съвместна конференция между представители на СССР, Великобритания и САЩ е обсъден въпроса за военно-икономическа помощ за Съветския съюз.

 

Приет и подписан е съвместен Протокол по силата на който от 1 октомври 1941 г. съюзниците на Сталин са се съгласили да доставят всеки месец: 400 самолета в срок до юли 1942 г. Освен това 500 танка, 200 противотанкови оръдия, 2000 тона алуминий, 1500 тона олово и още хиляди тонове различни суровини за военната промишленост. Освен това са доставяни всеки месец по 152 зенитни оръдия и 756 други артилерийски модификации.

 

Днес Путин е забравил за тази безценна помощ.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама