НОВИНИ


Столична община стартира обновление на подлеза на "Ротондата" пред Централна гара

2 2524 01.10.2024
Столична община стартира обновление на подлеза на
БГНЕС

Столична община обяви нов план за обновление и безопасност на подлеза на "Ротондата" пред Централна гара, който стартира до края на месец октомври.


Планът е изготвен в сътрудничество с администрацията на район "Сердика" и кмета Момчил Даскалов и е насочен към решаването на дългогодишните проблеми в района, без да се налага пълна реконструкция. Той е част от по-широка стратегия за развитието на бул. "Княгиня Мария Луиза" и "Предгаров площад".

 

Основните акценти на плана включват:

 

Цялостно освежаване на зоната: Премахване на течовете от неизправните оттоци, измазване и пребоядисване на основните елементи от подлеза. Подмяна и ремонт на осветлението: Изпълнение на ново осветление в целия подлез. Охрана и видеонаблюдение: Осигуряване на безопасност и наблюдение на района.

 

Постоянно почистване: Поддържане на чистотата и хигиената в зоната.

 

Достъпна среда до метрото: Възстановяване на достъпа до спирката на метрото. Социално и културно оживяване: Отдаване на помещенията за минимален наем на граждански организации за различни дейности и превръщане на мястото в зона за арт и други събития.

 

От СО съобщават, че вече е проведено първото събитие - музикалният фестивал "S"cool Rock Fest - Урок по рок", което отбелязва новото начало за този важен градски обект. Някои от основните дейности вече са в процес на реализация:

 

Започнати са ремонтни работи по отводняването и пребоядисването на подлеза, които трябва да приключат до края на 2024 година. Подмяната на осветлението е възложена и очаква финансиране за изпълнение. Проведени са срещи с различни организации за наемане на помещенията и превръщането на пространството в културен център. Извършва се ремонт на помещение за социален и образователен център "Сердика", който ще бъде част от новата визия за зоната.


Обсъдени са мерки за засилване на физическата охрана и увеличаване на видеокамерите, както и изолиране на рискови зони, което е започнало поетапно.
Подготвени са мерки на Агенция за социално подпомагане и частни организации за работа с бездомни и граждани в риск. Предвижда се реорганизация на движението по бул. "Мария Луиза" с изграждане на пешеходни пътеки на кота "нула" при кръстовището на бул. "Христо Ботев", за повишаване на безопасността.

 

Въпреки увеличеното миене и почистване, се обсъжда нов план за поддържане на зоната след завършване на изброените дейности, за да се превърне подлезът на "Ротондата" в място, удобно и безопасно за преминаващите.

 

Припомняме, че докато беше кмет на София, Йорданка Фандъкова многократно опитваше да ремонтира площада пред Централна гара. Още през 2014 година тя сподели идеята подлезът да се трансформира в център за съвременно изкуство, а през 2015 година започна частично обновяване на площад "Ротонда".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама