АКТУАЛНО


Общинари от Гълъбово "повишават компетентност" на ол инклузив в испанския курорт Коста Дорада

6 6014 01.10.2024
Общинари от Гълъбово

След като в началото на лятото 120 служители на Община Гълъбово повишиха управленския си капацитет по време на събитие, организирано на гръцкия о.Тасос, в момента група от 35 общински чиновници участва в "обучителен семинар с лектор от България", но този път в испанския курорт Коста Дорада. За това информира сайтът "За истината".


Пътуването до о. Тасос на 120 души от администрацията на Гълъбово предизвика широк медиен отзвук с разточителността и практическата си ненужност, но това явно не е повлияло на плановете за септемврийския "обучителен семинар" на Иберийския полуостров.

 

Пътуването до Испания, както и това до о. Тасос е било организирано от едноличния търговец "Интертравел Мариана Димитрова", избрана след тръжна процедура, става ясно от проверка на "Дневник".

 

Стойността на възложената обществена поръчка е близо 67. 2 хил. лв. с ДДС.



Според официалната информация от община Гълъбово пътуването до Коста Дорада е за 8 дни, а лекциите, които участниците в него ще чуят ще са на тема: "Запознаване с опита в местното самоуправление в страни от Европейския съюз. Стопански политики и проблеми във връзка с местното и европейското законодателство". Но на въпроса защо подобно обучение с лектор от България трябва да се състои в Испания, в община Гълъбово няма кой да отговори.

 

Според публикация на електронното издание "За истината" при проверка на място от охраната на общината е било съобщено, че "всички са в чужбина".

 

Любопитна част от подготовката на пътуването до Коста дорада на 35-те общинари от Гълъбово са изискванията, които туристическата агенция е трябвало да покрие в рамките на възложената обществена поръчка. Срещу сумата от 67.2 хил. лв. за обучаващите се съветници са били осигурени седем нощувки "в хотел с минимална категоризация - 4 звезди".

 

Изхранването на пътуващите в същия хотел е следвало да бъде на база "all inclusive" ("всичко включено") - закуска, обяд и вечеря, както и безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой.



Освен това хотелът е трябвало да осигурява възможност за единично настаняване и да се намира на пешеходно разстояние (до 15-20 минути нормално пешеходно придвижване) до най-близкото населено място или до "удобен градски транспорт".

 

Същите изисквания са били поставени и при пътуването през юли т.г. на 120 общински чиновници в Гърция. Неговата цел е била почти идентична с тази на командировката до Коста Дорада: "подобряване компетентността, уменията и експертизата на служителите и кметовете на селата", е отбелязано в заданието на обществената поръчка.

 

Пътуването до о.Тасос е било на стойност 110 хил. лв. с ДДС. Пътуването е било с продължителност 4 дни и в него са участвали 120 човека. Обявената цел на това пътуването е била "да се подобрят компетентността, уменията и експертизата на служители в общинската администрация към Община Гълъбово". А реализацията на проекта е трябвало да способства за: "утвърждаване на добрите практики на общинско ниво, като и да даде пример и на други общини в региона, а и на територията на цялата страна, за насърчаване развитието и следдипломната квалификация на служителите им".

 

За постигането на тази амбициозна цел за изпълнител на обществената поръчка за организиране на пътуването, отново ЕТ "Интертравел - Мариана Димитрова" е участвал в процедурата за възлагане заедно с още три еднолични дружество - "Ди Ем Ай дивелопмънт", "Калисто турс" и "Торре травел". Едноличният търговец "Интертравел - Мариана Димитрова" обаче е бил избран, след като е предложила най-високата цена за организиране на пътуването.



Избраното дружество е следвало да осигури автобусни билети за пътуване на "до 120 пътници и за багаж до 20 кг. на човек по маршрут Гълъбово -Тасос - Гълъбово". Както и три нощувки за всички пътуващи общински служители в хотел с минимална категоризация - "4 звезди" с възможност за единично настаняване в 52 двойни стаи, 11 единични и 5 стаи "лукс".

 

Изхранването на пътуващите в същия хотел е било също на база "all inclusive" ("всичко включено") - закуска, обяд и вечеря, както и отново "безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой".

 

В друго условие за изпълнение на обществената поръчка е посочено, че всеки от участниците в пътуването трябва да получи персонален информационен пакет, който освен всичко друго да съдържа и данни за това, колко точно пари от общинския бюджет са похарчени за него.

 

Избраният изпълнител е следвало "да гарантира конфиденциалност на извършваните пътувания (пътници, дати, маршрути, превозвачи и др.) и да не разкрива такава информация пред трети лица".



През миналата година при друго пътуване на 18 служители от община Гълъбово летяха до Германия, за да се запознаят с "работата на завод за изгаряне на отпадъци", какъвто неотдавна беше обявено, че е на финалната права от изграждането му в общината".

 

Автор: Иван Атанасов, "За истината"

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама