НОВИНИ


БНТ пуска филм за "Исторически парк" по време на предизборна кампания. Това не нарушава ли закона?

13 11142 01.10.2024
БНТ пуска филм за

По време на предизборна кампания Българската национална телевизия възнамерява да излъчи филм, посветен на "Исторически парк" - мястото, където беше създадена идеологията зад партия "Величие".


Филмът "Разрушителят на окови" е продукция на БНТ Варна, част от предаването "Туризмът". Излъчването му е заложено в програмата на БНТ 2 за 3 октомври в 11:30 часа.

 

50-ият Парламентa създаде Временна комисия за проверка на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на ПП „Величие”, и изграденият в с. Неофит Рилски, общ. Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк”. В доклада на НС се посочваше, че "Исторически парк" е финансова пирамида. Проверки на парка имаше и от страна на ДАНС и НАП.


.

 

В редиците на самата партия пък имаше разпад - след публични гризни скандали, тя се разцепи. ПГ на "Величие" официално преустанови своето съществуване на 5 юли т.г. Тогава шестима депутати подадоха заявления за напускане на партията, а според парламентарния правилник минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване. От "Величие" в Народното събрание бяха избрани 13 народни представители.

 

"БНТ пускат филм за "Исторически парк" по време на предизборна кампания. Още на 12-ата минута във филма се вижда Албена Пекова, която в никакъв случай не е председател на политическа партия "Величие". Представена е като "екскурзовод", пишат от кибергрупата за борба с дезинформацията BG Elves. Пекова е вписана като председател на партията и в официалния им сайт.


БНТ, обяснение за незаконната нерегламентирана пропаганда по време на предизборна кампания?", питат те.

 

 

"Предизборната кампания се отразява в програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио под формата на клипове, диспути и други форми, договорени при условията на ал. 4, в определено за тази цел време. Не се разрешава използването на програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио за целите на предизборната кампания извън времето, определено за посочените в ал. 1 форми", ни казва Изборния кодекс.

 

В Споразумение между БНТ и политическите партии и коалиции за избори на 27.10.2024 г. пък се посочват предаванията, които могат да служат за предизборно съревнование. Там са описани диспути с различни водещи, както и предавания като "Денят започва", "Референдум", "Панорама", рубрики след централните новини като "Предизборен репортаж", портретната "Това съм аз" и анкетната "Какво, как, кога". От страна на БНТ документът е подписан от Емил Кошлуков, който все още е изпълнителен директор - не защото е избран, а заради провал на процедурата при последния избор. Провалът на избора пък беше през юни 2023 година, над година обаче Кошлуков продължава да е на поста.

 

Предаване като "Туризмът" не се споменава сред приетите форми за агитация.





"Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правила, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие", пише още там.

 

"Във връзка с предизборната кампания електронните медии, с изключение на Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове, може да използват платени и безплатни форми на отразяване на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама