НОВИНИ


Гутериш настоя за незабавно спиране на огъня в Ливан

5 2253 01.10.2024
Гутериш настоя за незабавно спиране на огъня в Ливан
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоя днес за незабавно спиране на огъня в Ливан и за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната, посочи говорителят на Гутериш - Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.


"Една пълномащабна война в Ливан трябва да бъде избегната на всяка цена", заяви в изявление Дюжарик и уточни, че Гутериш е разговарял по-рано днес със служебния премиер на Ливан Наджиб Микати, като му е казал, че ООН е готова да помогне на нуждаещите се.

 

"Генералният секретар ще продължи контактите си, а негови представители на терен ще продължат също усилията си за деескалация на ситуацията", отбеляза Дюжарик.



ООН пояснява, че една сухопътната офанзива на Израел в Ливан може да има катастрофални последици за цяло едно поколение хора в Близкия изток, пише ДПА.

 

„Рискът да обречем още едно поколение на същата съдба (на война) е съвсем реален, за пореден път“, изтъкна днес специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт в социалната мрежа "Екс".

 

„Сред изстрелването на ракети, хвърлянето на бомби и провеждането на операции, машината на войната не успява да се справи с основните проблеми на хората“, подчертава тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама