ПОЛИТИКА


Първан Симеонов: По-младите поколения харесват мястото, където България е, в западните клубове – ЕС и НАТО

5 2538 01.10.2024
Първан Симеонов: По-младите поколения  харесват мястото, където България е, в западните клубове – ЕС и НАТО
Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл Болкан" БГНЕС

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото.


Това демонстрира социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО.

 

В ефира на БНР Първан Симеонов коментира резултатите:



"Българите правят ясен избор, той донякъде е предпоставен, но е недвусмислен. Въпросът, "ако трябваше да избирате Запад – Изток", отговорите са 50:30:20, което означава, че 50% ще изберат мястото, където България е в момента , 20 – друго място, а 30 ще останат.  Възрастните поколения са по-носталгични и търсят алтернативи. По-младите поколения харесват мястото, където България е, в западните клубове – ЕС и НАТО", посочи Симеонов.

 

За 25% колебаещи се той изтъкна, че поради това, че обществото ни е на кръстопът и има проруски сантименти в излишък, общество с православна традиция и културни връзки, и заради други причини, тези хора са по-податливи на пропаганда.

 

И уточни, че в проучването е направено експериментално проверка на отношението към различни страни, дадени като примери за глобални и европейски фактори. "Винаги Германия е №1", отбеляза той.



Изследването е финансирано, поръчано и изпълнено от "Галъп интернешънъл Болкан" в началото на септември, сред над 800 пълнолетни българи, по метода "лице в лице".

 

"Изследването е част от редовен мониторинг за отношението към различните геополитически фактори и този път добавихме изрични въпроси", поясни директорът в социологическата агенция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама