НОВИНИ


Иран удари по Израел с 200 ракети, Тел Авив свали 99% от тях. Журналисти предаваха на живо, нито един израелец не избяга

11 6717 01.10.2024
Иран удари по Израел с 200 ракети, Тел Авив свали 99% от тях. Журналисти предаваха на живо, нито един израелец не избяга
Ракетният удар...

С масиран ракетен обстрел Иран нападна Израел. Изстреляни са над 200 ракети, много от тях балистични. Това е второто в историята нападение на Техеран срещу израелската държава след ракетната атака и нападението с безпилотен самолет през април в отговор на смъртоносния израелски въздушен удар по иранското консулство в Дамаск. Почти всички ракети и дронове, изстреляни тогава, бяха прихванати от Израел и неговите съюзници.


Израелците бяха предупредени предварително за очакваното нападение. В цялата страна във вторник вечерта проехтяха сирени за въздушна тревога, а населението се изнесе в бомбоубежищата. Въпреки рисковете журналисти от държавната телевизия продължиха да предават на живо.

 

Журналисти на Ройтерс описаха, че са видяли ракети, прехванати във въздушното пространство на съседна Йордания. Според съобщения в израелски сайтове са били изстреляни най.малко 200 ракети.

По-рано във вторник израелската армия предупреди, че евентуална атака на Иран се очаква да бъде масирана и призоваха жителите на страната да се укрият в случай на нападение. Въпреки това нито един израелец не е пожелял да напусне родината.

 

Иран заяви, че отговаря на атаките, отнели живота на висши лидери на приятелската му групировка "Хизбула" в Ливан.

Ракетното нападение бе извършено, след като израелската армия предприе сухопътна операция в Ливан, което доведе до най-голямата ескалация на военното противопоставяне в региона след началото на войната в Газа.

 

Почти всички ракети са били прихванати 

 

Малко по-късно израелската армия обяви, че иранската ракетна атака е приключила и гражданите могат да напуснат скривалищата и да се приберат.

"След оценка на ситуацията беше решено, че вече е разрешено напускането на защитните убежища във всички райони на страната", посочи в изявление израелската армия.

Говорител на Израелските сили за отбрана съобщи само за няколко ранени при иранското ракетно нападение и успокои израелците.

"Извършихме голям брой прехващания. Имаше няколко попадения в центъра и други в южната част на страната", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. "Ще защитаваме гражданите на Държавата Израел. Тази атака ще има последствия. Имаме планове и ще действаме където и когато решим", добави Хагари.

Техеран се закани да проведе невиждани атаки, ако Израел посмее да отговори 

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция пое отговорност за атаката и предупреди, че ако Израел отговори, реакцията на Техеран ще бъде нещо, което не е виждано досега. По някои улици в Техеран е имало празнуващи хора.

 

"Ако ционисткият режим реагира на иранските операции, той ще бъде изправен пред съкрушителни удари", заяви Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в изявление, разпространено от агенция Фарс.

 

Техеран твърди, че атаката е "в съответствие с Устава на ООН".

 

По-рано Съединените щати предупредиха за предстоящо иранско нападение с балистични ракети срещу Израел и заявиха, че то ще има много неприятни последици за Техеран.

Държавната телевизия на Иран пуснала оптимистична музика на фона на кадрите с изстреляните ракети, докато водещият на новините говорел за "непобедимия ирански народ".

По-късно тя излъчи кадри на жители на втория ирански град Машхад, които празнуват атаката на гвардейците по улиците, развявайки жълтото знаме на Хизбула и портрети на убития ръководител на Хизбула Хасан Насрала.

 

Подобни празненства се проведоха в столицата Техеран и няколко провинциални града.

При израелския удар в Бейрут в петък беше убит Насрала, чиято ливанска бойна групировка от години се въоръжава и финансира от Иран. Насрала беше убит заедно с генерал Абас Нилфорушан, високопоставен командир на силите Кудс, подразделение за чуждестранни операции на IRGC. Иран обеща, че убийството на Нилфорушан "няма да остане без отговор".

 

По време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналия месец президентът Масуд Пезешкян обвини Израел в подстрекателство към война, докато Иран проявявал дипломатичност и се въздържал.

Той предположи, че Техеран е забавил ответните мерки за убийството на Хания, опасявайки се, че това може да провали подкрепяните от САЩ усилия за прекратяване на огъня във войната в Газа. "Опитахме се да не реагираме. Те продължаваха да ни повтарят, че сме напът да постигнем мир, може би след около седмица", каза той. В неделя Пезешкян заяви, че обещанията на САЩ и техните съюзници за "прекратяване на огъня в замяна на това Иран да не реагира на убийството на Хания са напълно фалшиви".

 

Иран не признава държавата Израел и превърна подкрепата за палестинската кауза в централен елемент на външната си политика след Ислямската революция през 1979 г. Техеран приветства нападението на своя съюзник Хамас срещу Израел на 7 октомври, което е истинският повод за началото на войната в Газа.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама