НОВИНИ


ISW: Дори и след превземането на Угледар, Русия няма да направи пробив на фронта

4 2048 02.10.2024
ISW: Дори и след превземането на Угледар, Русия няма да направи пробив на фронта
БГНЕС

Руските сили вероятно са завзели Угледар на 1 октомври след съобщеното изтегляне на украинските войски от селището, въпреки че не е ясно дали руските сили ще постигнат бързи успехи извън Угледар в близко бъдеще. Някои руски източници изразиха съмнения, че руските сили ще могат бързо да напреднат и да постигнат оперативно значими пробиви веднага след превземането на града.


Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руски военен блогър намекна, че руските сили ще трябва да се бият през силно укрепени селища далеч на север и североизток от Угледар, като Костянтинивка, Добропиля, Покровск, Селидово, Курахово, Славянск и Краматорск.



ISW по-рано оцени, че завземането на Угледар от Русия едва ли ще промени из основи хода на настъпателните операции в западната част на Донецка област, главно защото Угледар не е особено важен логистичен възел и защото руските сили контролираха повечето от основните пътища, водещи към Угледар, преди 1 октомври, което означава, че руските сили вече са имали възможност до известна степен да пречат на украинската логистика в тази част на фронта.

 

Угледар се намира и на около 30 км южно от сегашните основни усилия на Русия в посока Покровск, така че руските сили ще трябва да маневрират през 30 км открит терен, за да подкрепят смислено настъпателните операции югоизточно от Покровск.

 

Угледар се намира и на 23 км южно от магистрала Н-15, която се простира между град Донецк и граничната зона на Донецко-Запоризката област, но руските сили ще трябва да напредват през открит терен през предстоящия кален сезон, за да достигнат до магистралата.

 

Украински официални лица продължават да подчертават как Украйна намалява предимството на Русия на бойното поле с артилерийски боеприпаси, вероятно отчасти поради неотдавнашните украински удари по руски складове за боеприпаси.



Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (СВКПЧ на ООН) публикува доклада си за периода юни-август 2024 г., в който подробно се описват украинските цивилни жертви, системното руско малтретиране на украински военнопленници и ограниченото украинско малтретиране на руски военнопленници.

 

Докладът на Службата на ООН за правата на човека подчерта разликата между официалните руски и украински реакции на лошото третиране на военнопленници, а руските държавни медии до голяма степен представиха доклада погрешно, като игнорираха оценките за системното лошо третиране на украински военнопленници от страна на Русия.

 

В руския федерален бюджет за периода 2025-2027 г. са заделени средства за подпомагане на онлайн платформи, принадлежащи на виден кремълски пропагандист и на бивш опозиционен канал, което допълнително подчертава усилията на Кремъл да адаптира пропагандната си машина към нарастващата зависимост на руснаците от социалните медии за получаване на информация.

 


Наскоро руските сили напреднаха край Вовчанск, Кременна, Торецк, Покровск и Угледар.

 

Съобщава се, че руските власти планират да увеличат вербуването в руските центрове за предварително задържане.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама