НОВИНИ


Руслан Трад за ескалацията на напрежението в Близкия изток: Предполагам, че ще видим повторение на април

1 2333 02.10.2024
Руслан Трад за ескалацията на напрежението в Близкия изток: Предполагам, че ще видим повторение на април
Журналистът Руслан Трад Стопкадър: Нова телевизия

180 ирански ракети бяха изстреляни към Израел, повечето от които са били прихванати. До какво ще доведе поредната ескалация на напрежението в Близкия изток? Руслан Трад, журналист и анализатор към Атлантическия съвет на САЩ, коментира темата в ефира на Нова телевизия.


„Предполагам, че ще видим повторение на април", изтъкна Трад във връзка с потенциалното повторение на размяната на ракети между Иран и Израел.

 

"Тогава Иран предупреди САЩ, но сега имаше изявление без предупреждение дори към съюзнически сили на Иран", поясни той и подчерта, че това най-вероятно е с цел да не бъдат прихванати сигнали и съобщения на Техеран.

 

"Успяха да свалят ракетите, но има попадения в центъра на Израел, имаше ударени и военни бази", отбеляза анализаторът.



"Не мисля, че ще се стигне до прибягване до ядрено оръжие, но това не е единственият лош сценарий. Могат да се използват всякакви други видове оръжия. Прави впечатление, че вчера една от целите, които Иран порази, е газова централа в Ашкелон, което е показател. Иран и Хизбула се заканиха още в началото на операциите на Израел в Ливан, че ще бъдат атакувани енергийни ресурси. Иран заплаши, че ако има атаки, ще има поражения и върху петролни залежи, включително в Персийския залив, което ще разшири конфликта", каза още Трад.

 

По думите му САЩ едва ли ще атакуват директно Иран, но ще подпомогнат Израел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама