НОВИНИ


Светослав Малинов: Ако ескалацията в Близкия изток продължи, може да се мине на ново ниво на противопоставяне

2 2259 02.10.2024
Светослав Малинов: Ако ескалацията в Близкия изток продължи, може да се мине на ново ниво на противопоставяне
Политологът проф. Светослав Малинов Стопкадър: NOVA NEWS

Напрежението в Близкия изток и ще се отрази ли то на България коментираха политолозите проф. Светослав Малинов и Боян Стефанов в ефира на NOVA NEWS.


„Това, което става в момента, е ескалация. Ако тя продължи, може да се мине на ново ниво на противопоставяне. Ако ситуацията деескалира, конфликтът няма да има отражение у нас, с изключение на цените на петрола, където засега също се изчаква“, посочи Малинов.



Стефанов смята, че в българското общество донякъде има разделение, провокирано от конфликта в Близкия изток. По думите му и в страните от Европейския съюз, и в САЩ се наблюдава такова.

 

Малинов е на мнение, че към момента държавният глава Румен Радев не трябва да свиква Консултативният съвет за национална сигурност в класическия му формат, на ниво политически партии и техните лидери. „Редно е координацията на усилията на държавата да върви по друга линия“, уточни той.

 

Събеседниците анализираха и темата за бъдещото управление на страната. Малинов изтъкна, че „червените линии“ ги има, но „по някакъв начин се разбира, че те са малко по-далеч, отколкото са били преди“. „ПП-ДБ излезе с формула за подкрепа. ГЕРБ критикува тази формула, но доста умерено. Започва да съществува нещо близко до мнозинство", допълни той.



Стефанов пък сподели, че „е редно да има политическо правителство, безспорно коалиционно, но е редно премиерът да бъде излъчен от партията, спечелила изборите“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама