НОВИНИ


Недостиг на кадри в БДЖ: 2000 свободни работни места и мерки за обучение

1 2198 02.10.2024
Недостиг на кадри в БДЖ: 2000 свободни работни места и мерки за обучение

Около 2000 са свободните работни места в системата на железниците, съобщи служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова в писмен отговор на запитване от депутати.


Запитването е свързано с щатната обезпеченост на "Холдинг Български държавни железници", Националната компания "Железопътна инфраструктура", "БДЖ-Пътнически превози" и "БДЖ-Товарни превози" и е отправено от народните представители от "Възраждане" Никола Димитров и Емил Янков. Според министър Стоянова, в "Холдинг Български държавни железници" има общо 116 работни места, от които 28 са вакантни, предаде БТА. В "БДЖ-Товарни превози" общият брой на работните места е 2354, като незаетите позиции са 305. В "БДЖ-Пътнически превози" работните места са 5501, от които 354 са свободни. Националната компания "Железопътна инфраструктура" разполага с 11 651 работни места, от които 1305 са незаети. От писмения отговор става ясно, че средната възраст на служителите в посочените дружества е 52 години, като сред тях има и такива, навършили пенсионна възраст.

 

Относно работните заплати, Красимира Стоянова посочва, че средната заплата в "Холдинг БДЖ" е 2414 лв., в "БДЖ-Товарни превози" – 2282 лв., в "БДЖ-Пътнически превози" – 2117 лв., а в Националната компания "Железопътна инфраструктура" – 1892 лв. Дружествата "Холдинг БДЖ" и Националната компания "Железопътна инфраструктура" разполагат със собствени лицензирани центрове за професионално обучение, които предлагат и сключване на договори за работа в системата, като това е един от начините за справяне с липсата на кадри. Освен това, "БДЖ-Пътнически превози" изпълнява договор за дуално обучение и си сътрудничи с четири професионални гимназии в страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама