НОВИНИ


Около 31 хил. българи в чужбина подадоха заявления за участие в изборите

1 2195 02.10.2024
Около 31 хил. българи в чужбина подадоха заявления за участие в изборите

30 688 български граждани, живеещи зад граница, са подали заявления за участие в предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври.


Крайният срок за подаване на заявления изтече в полунощ, а броят на подадените заявления е от ключово значение за определянето на местата за гласуване извън страната, съобщи БНР.

 

Българите в чужбина ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, а в секциите зад граница ще имат възможност да гласуват и тези, които не са подали заявление. В такъв случай обаче, те ще трябва да попълнят декларация на място, за да удостоверят правото си на глас. Най-голям брой заявления са подадени от българите в Турция, с малко над 18 000 подадени документи. Следват Германия с 2 300 заявления, Великобритания с почти 2 000, и САЩ с около 1 200.

 

Съгласно законодателството, могат да бъдат разкрити и "служебни секции" в българските посолства, консулства и на места, където на предходни избори са гласували поне сто избиратели. Тази възможност осигурява допълнителни алтернативи за българите в чужбина, които желаят да упражнят правото си на глас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама