НОВИНИ


История на руския национализъм от Иван ІІІ Велики до Владимир Путин - дискусия по Серхий Плохий в София

12 2388 02.10.2024
История на руския национализъм от Иван ІІІ Велики до Владимир Путин - дискусия по Серхий Плохий в София

На 7 октомври в Културния център на Софийския университет ще се проведе дискусия върху последната книга на харвардския историк от украински произход Серхий Плохий. Заглавието на книгата е „Изгубено царство. История на руския национализъм от Иван ІІІ Велики до Владимир Путин", а представянето ѝ ще започне в 19:00 часа, Театрална зала.


Книгата на Серхий Плохий проследява развитието и пресечните точки на руския национализъм и империализъм в продължение на тяхната близо 600-годишна история: от възникването на независимата Московска държава до анексията на Крим. Издадена пет години преди войната в Украйна и оказала се трагично проницателна, „Изгубено царство. История на руския национализъм от Иван ІІІ Велики до Владимир Путин“ вече е публикувана и на български език.





Плохий се интересува най-вече от процесите, които формират руското национално самосъзнание и от неговото отражение върху историческото развитие на Украйна. Анализът му преброжда много исторически пътища и посоки: от основополагащия мит за „изгубеното царство“ (според автора този мит за някогашните „руски“ земи на древната Киевска Рус е в самата основа на имперския наратив), през сложната съдба на подложените на непрекъсната експанзия и асимилация западни покрайнини на Руската империя, чак до зараждането на украинско национално самосъзнание. Нишките на тази вековна и конфликтна история се кръстосват болезнено, за да се съберат в страшното и, уви, днес сбъднало се пророчество на Плохий: „Въпросът за руската идентичност и нейното географско покритие излиза извън рамките на академичния интерес, тъй като от него зависи дали по източните граници на Европа ще се води война или ще цари мир – и то не само днес, а и за поколения напред.“

 

В дискусията ще участват преводачката на книгата Невяна Андреева, историците доц. Алексей Кальонски и гл. ас. Евлоги Станчев и журналиста Бойко Василев. Модератор е проф. Александър Кьосев.

 

Разговорът върху „Изгубено царство“ е и първата дискусия от Фестивала за европейска солидарност – инициатива, посветена на 35-годишнината от падането на Берлинската стена, която ще обедини над 20 събития и десетки български и международни партньори в богата програма от октомври до декември 2024 г.

 

Серхий Плохий е професор към катедрата по украинска история „Михайло С. Хрушевски“ към Харвардския университет и директор на неговия Украински изследователски институт. Роден в Нижни Новгород, Русия от родители украинци и отрасъл в Запорожие, Украйна, той е живял и преподавал в Украйна, Канада и САЩ. Книгите му, сред които „Руско-украинската война“, „Портите на Европа: история на Украйна“, „Чернобил: историята на една ядрена катастрофа“, „Ялта: цената на мира“, „Последната империя: финалните дни на Съветския съюз“ – са преведени на близо 20 езика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама