НОВИНИ


Вижте кога ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2024 г.

0 2164 03.10.2024
Вижте кога ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2024 г.
БГНЕС

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2024 г. ще бъде обявен в петък, 11 октомври, Осло, съобщава Ройтерс.


В годината, белязана от войните в Украйна и в Ивицата Газа, сред фаворитите за престижната награда са Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), Международният съд на ООН и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, прогнозират експерти.

 

Но Норвежкият Нобелов комитет има вероятност да поднесе и изненада на 11 октомври, включително и изобщо да не присъди наградата на никого.



Букмейкъри залагаха на водещия критик на Кремъл Алексей Навални, който почина в арктическа наказателна колония през февруари. Но това не е възможно, тъй като наградата не може да се получава посмъртно.

 

Друг фаворит – украинският лидер Володимир Зеленски – едва ли ще бъде отличен, тъй като е лидер на нация във война.

 

И вместо това в 2024 г., белязана от разширяващата се война в Близкия изток, от войната на Русия в Украйна и от кръвопролитията в Судан, довели до разселването на 10 млн. души, Комитетът може да поиска да се фокусира над хуманитарните играчи, помагащи на пострадалото цивилно население.

 

"Агенцията палестинските бежанци би могла да е такъв кандидат. Те вършат изключително важна работа за цивилните палестинци, страдащи от войната в Газа", отбеляза пред Ройтерс Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира Осло.



По думите му подобна стъпка би била спорна заради обвиненията на Израел, че част от персонала на агенцията е взел участие в атаката на ислямисткото радикално формирование Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., която генерира войната в Газа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама