НОВИНИ


ЕП ще гласува състава на новата Европейска комисия на 25 ноември

0 2156 03.10.2024
ЕП ще гласува състава на новата Европейска комисия на 25 ноември
БГНЕС

Европейският парламент е готов да гласува състава на новата Европейска комисия на 25 ноември.


За това информира днес говорител на парламента. Според графика на евродепутатите, гласуването следва да бъде на заседание в Страсбург.

 

Припомняме, че снощи ръководството на ЕП реши изслушванията на кандидатите за еврокомисари да се състоят между 4 и 12 ноември. Говорителят днес поясни, че датата за гласуването на ЕК може да се промени, ако възникне забавяне в процеса на утвърждаването на кандидатите.



Според него съществуват принципните възможности кандидат да не получи необходимото одобрение от парламентарните комисии, водещи изслушването; сам да се откаже преди гласуването в парламентарните комисии или в пленарната зала; да бъде отхвърлен при проверката на парламентарната правна комисия заради конфликт на интереси спрямо отговорностите, възложени му в бъдещата ЕК. Накрая евродепутатите ще одобрят новия състав на комисията с обикновено мнозинство.

 

Говорителят изтъкна, че евродепутатите имат готовност да започнат процеса от юли, но са получили необходимите документи от страна на ЕК едва на 23 септември. По думите му изслушванията ще продължат по три часа и ще бъдат по две на ден, като предстои изготвянето на точния график за всеки отделен кандидат. Налице е възможност парламентарните комисии да насрочат повторно изслушване от час и половина за кандидат, който не се представи задоволително на първия изпит.



В случай, че всичко върви според предварителните намерения, новата ЕК ще може да започне работа от 1 декември, каза още говорителят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама