НОВИНИ


Богатите във Франция ще пълнят хазната

0 2158 03.10.2024
Богатите във Франция ще пълнят хазната

Франция се насочва към богатите с временно увеличение на данъците, за да намали дълга, съобщава РФИ. Предстоящите увеличения, необходими за възстановяване на финансовото състояние на страната, ще бъдат насочени основно към групите с високи доходи и ще имат временен характер.


Правителството планира да подобри финансовото състояние с около 40 милиарда евро през следващата година, като целта е да се намали дефицитът в публичния сектор от над 6% до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

 

"След като успяхме значително да намалим разходите, сега ще се наложат изключителни и временни усилия от страна на хората с много високи доходи", заяви финансовият министър Антоан Арманд.

 

Той увери, че хората с ниски и средни доходи няма да бъдат засегнати от допълнителни данъчни тежести.

 

"Данъчните ставки за тези, които работят всеки ден, няма да се променят", подчерта министърът.

 

Този подход повдигна въпроси за това как правителството ще балансира нуждата от увеличени приходи с потенциалното въздействие върху икономиката.

Анализаторите предполагат, че докато насочването към хора с високи доходи може да генерира необходимите средства, то може също така да предизвика съпротива от страна на засегнатите.

 

По време на първата си голяма политическа реч пред парламента във вторник Барние описа настоящия финансов пейзаж на Франция като „истински дамоклев меч“, който виси над всеки френски гражданин. Той каза, че правителството има за цел да изпълни ограничението за дефицит на Европейския съюз от 3 процента от БВП до 2029 г., две години по-късно от предварително планираното.

 

„Трябва да действаме сега, за да осигурим устойчиво финансово бъдеще за нашата страна“, каза Барние. „Дълговете ни надхвърлят 3,2 трилиона евро и това е ситуация, която не можем да пренебрегнем.

 

Предложените увеличения на данъците ще се отнасят за "големи и много големи компании".

 

Въпреки усилията на правителството да защити групите с по-ниски доходи, обществените настроения остават предпазливи. Някои икономисти твърдят, че зависимостта от увеличаване на данъците, особено за хората с високи доходи, може да възпре инвестициите и да забави икономическия растеж.

Очаква се правителството да представи бюджетния си план за 2025 г. в парламента следващата седмица, като очертае конкретни мерки и очакваното въздействие върху различните доходни групи.


Превод и редакция: Frognews


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама