НОВИНИ


Шолц: Обединението на Германия е доста напреднал, но не и завършен процес

0 2149 03.10.2024
Шолц: Обединението на Германия е доста напреднал, но не и завършен процес
Германският федерален канцлер Олаф Шолц БГНЕС

Германският федерален канцлер Олаф Шолц нарече днес обединението на германската нация значително напреднал процес след падането на Берлинската стена преди повече от 30 години, но призна и за недостатъци в него, информира ДПА.


Шолц говори на тържеството за честване на Деня на германското единство, отбелязващо 34 години от обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република на 3 октомври 1990 г. Тази година общонационалната церемония е в северния град Шверин. 

 

"Няма да издам някаква тайна тук: обединението на Германия, разбира се, не е завършено в този си смисъл след 34 години", отбеляза в речта си канцлерът.

 

"Все пак ние изминахме дълъг път", уточни Шолц, визирайки ситуацията към онзи момент, посочва агенцията.



"Нито една страна, чиято политическа ситуация може да се съотнесе с германската, не се е изправяла пред подобно предизвикателство в последните десетилетия, а именно да се съберат две общества, които са били разделени в продължение на четири десетилетия и са били организирани по съвсем различен начин - икономически, политически, културно и психологически", изтъкна той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама