НОВИНИ


ЦИК няма да се произнася. Сарафов ще вземе имунитета на Джейхан Ибрямов

0 2141 03.10.2024
ЦИК няма да се произнася. Сарафов ще вземе имунитета на Джейхан Ибрямов
личен архив

ЦИК няма да се произнася дали Джейхан Ибрямов, който е кандидат за народен представител от коалицията "Алианс за права и свободи", ще остане без депутатския си имунитет.


До ЦИК е постъпило писмо от временно изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, което бе изчетено на днешното заседание от говорителката и зам.-шефка на комисията Росица Матева. Тя уточни, че документът е уведомление и само за сведение. Матева запозна колегите си с него, без да споменава името на Ибрямов.

 

Сарафов информира комисията защо е задържан кандидат-депутатът, както и че няма нужда от произнасяне. Джейхан Ибрямов снощи бе задържан със 100 000 белязани лева.





Според Матева в писмото главният прокурор обяснява, че Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

 

Според Конституцията народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност. При заварено престъпление обаче, когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, т.е. ако депутатът бъде хванат на местопрестъплението, разрешение не се иска. При такива ситуации обаче парламентът трябва да бъде информиран, в случая сме в предизборна кампания, което означава, че информация трябва да получи ЦИК и председателката на Народното събрание Рая Назарян.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама