БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Булгаргаз обясни запора за Топлофикация София

0 2368 03.10.2024
Булгаргаз обясни запора за Топлофикация София

Причината Булгаргаз да пристъпи към тази мярка е, че за разлика от предишни години, когато през лятото са постъпвали значително по-големи средства, с които Топлофикация София е погасявала зимните си задължения, сега е обратното. В момента финансовите постъпления от Топлофикация София дори не покриват стойността на летните им фактури.


Друга причина е, че предстои зимния сезон, съответно потреблението на природен газ ще нарасне и натрупаните задължения се очаква да се увеличат. От 5 месеца ръководството на Булгаргаз е в интензивни разговори с Топлофикация София

 

Пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов подчерта, че дружеството ще остане надежден доставчик както за Топлофикация София, така и за всички регулирани клиенти и подчерта, че няма опасност жителите на София да останат без парно. Веселин Синабов заяви, че в момента ликвидността на "Булгаргаз" не е застрашена и разполага с достатъчно налични средства да покрива своите нужди.

 

Припомняме, в късния следобед от "Булгаргаз" ЕАД изпратиха обяснение за запорираната сметка. Това е станало на 13 септември по искане за обезпечение на бъдещ иск. Малко над 800 млн. лв. са натрупаните задължения на столичната топлофикация, като най-старото е от месец март 2023 г.

Това не е първият случай на запор на сметка на топлофикационното дружеството, през месец юли т.г. също е бил наложен запор, но тогава е било намерено решение на проблема. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама