НОВИНИ


Българите поставят спестяванията за черни дни на върха на приоритетите си

2 2221 03.10.2024
Българите поставят спестяванията за черни дни на върха на приоритетите си

22% от пълнолетните българи, или около 1,2 млн. души, успяват да заделят и спестяват средства, като 37% от тях го правят ежемесечно. Проучването показва, че 39% спестяват до 10% от дохода си, 35% отделят между 10% и 20%, а само 4% успяват да спестят над 30% от доходите си.


Основната причина за спестяването е подготовка за "черни дни" – неочаквани спешни случаи и инциденти, следвани от почивки и екскурзии. Ремонтите заемат трето място в приоритетите на спестяванията, като 6% от анкетираните спестяват с цел дългосрочни инвестиции. Тези данни идват от проучване, проведено сред 810 респонденти на възраст над 18 години, в периода 2-10 юни тази година, и представено от социологическата агенция "Тренд", съобщи БТА.

 

Проучването разкрива и тенденции в нагласите към спестяването – 63% от българите са готови да се откажат от луксозни придобивки като техника и автомобили, за да спестяват. В същото време, 16% не са склонни да се лишат от удоволствия като ресторанти, почивки и спорт. Българите предпочитат банковите депозити като основен начин за съхранение на спестяванията си – 84% от анкетираните избират този метод. Най-слабо предпочитан начин са електронните фондове за злато.

 

Макс Баклаян, инвестиционен експерт и CEO на TAVEX, смята, че българите имат остарели възгледи за инвестиционните инструменти, като предпочитат валутни депозити и чужда валута – стратегии, които вече не осигуряват защита от инфлация. Тя е намалила средствата на 73% от спестяващите българи, въпреки осъзнаването на проблема.

 

Инвестиционният посредник подчертава, че финансовата култура и грамотност са от ключово значение за управлението на личните финанси. Според експертите от ЕКИП и TAVEX, обучението за контрол на личния бюджет и осъзнаването на необходимостта от планиране на финансовото бъдеще са основни стъпки към ефективно спестяване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама