НОВИНИ


Според МЗ ТЕЛК-овете функционират успешно, без нужда от прехвърляне на случаи между множество комисии

0 2229 03.10.2024
Според МЗ ТЕЛК-овете функционират успешно, без нужда от прехвърляне на случаи между множество комисии
БГНЕС

Години наред териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) успешно обработваха всички насочени им случаи, без да срещат проблеми или да подлагат на съмнение наличието на специалисти.


Това е отговорът на Министерството на здравеопазването (МЗ) на критиките от страна на Пациентска организация "Заедно с теб" относно премахването на възможността за пренасочване на пациенти от ТЕЛК към друга комисия при липса на конкретен специалист.

 

От МЗ уверяват, че пренасочването на определени случаи ще продължи и занапред, но преценката ще се извършва централизирано и след обосновка от председателя на съответната комисия. Министерството пояснява, че целта е да се прекрати "футболизирането" на медицинските експертни досиета, което се е получавало при многократното им прехвърляне между 4-5 различни ТЕЛК-ове в страната.

 

Според здравното министерство, всички комисии трябва да имат възможност да разглеждат всеки насочен случай, тъй като профилите им не са специализирани, а общи. Ведомството също така подчертава, че при необходимост може да бъде нает и външен консултант.

 

МЗ добавя, че електронната система за разпределяне на заявления за медицинска експертиза е настроена да съобразява водещото заболяване на пациента с наличните специалисти в състава на ТЕЛК. "До промените, предвидени за март 2024 г., в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи функционираха около 75 ТЕЛК, като принципът на разпределение на случаите за експертиза беше териториален", уточняват от министерството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама