НОВИНИ


Украинската армия унищожи с ракети ATACMS руска радарна станция „Небо-М“струваща 100 млн. $

8 8951 04.10.2024
Украинската   армия унищожи с ракети ATACMS руска радарна станция „Небо-М“струваща 100 млн. $
„Небо-М“

Въоръжените сили на Украйна унищожиха ценна радарна станция „Небо-М“ на руската армия, струваща 100 милиона долара, използвайки балистични ракети ATACMS, според доклад от от Генералния щаб на Украйна.


„Унищожаването на този радар намалява значително способностите на руската армия да открива, проследява и прехваща както аеродинамични, така и балистични цели“, се казва в доклада.

 

Радарният комплекс „Небо-М“, изключително напреднал и скъп актив, работи в „стелт режим“ и сканира хоризонта за въздушни заплахи. Това е система, която съчетава входа на три отделни радара, монтирани на мобилна установка, работещи във VHF, UHF, L и X обхватите на радиочестотния спектър и контролирани от централен команден пункт.

 

Генералният щаб заявява, че по негова информация Русия има едва 10 функциониращи системи от този тип, всяка от които струва над 100 милиона долара.

 

Елиминирането му ще осигури стратегическо предимство, позволяващо на Украйна да създаде „въздушен коридор“ за по-ефективно използване на крилатите ракети Storm Shadow и SCALP-EG за удари по руски цели.
Мястото, където радарът е бил унищожен, не се разкрива в доклада.

 

През април 2024 г. Украйна получи от Съединените щати балистични ракети с голям обсег ATACMS, които са способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра - почти два пъти повече от обсега на предходната версия ATACMS, предоставена за първи път на Киев в края на 2023 г.

 

Въведена за първи път на въоръжение в Русия през 2017 г. радарната система „Небо-М“ е многоцелева радарна система с голям обсег на действие. Според производителя ѝ тя може да открива цели на разстояние до 600 километра и да сканира въздушното пространство до 1200 километра, предавайки местоположенията на потенциални цели директно на системите за противовъздушна отбрана.

 

Русия твърди, че радарната система е способна да открива изтребители от 5-то поколение като американските F-22 и F-35, както и балистични ракети с голям обсег.

 

През април Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извърши успешна атака срещу същия вид радиолокационна система, разположена в района на Брянск, която е наблюдавала въздушното пространство до 700 километра навътре в украинска територия, според източници от специалните служби на Украйна.

 

Радарът „Небо-М“ изигра решаваща роля в подпомагането на руските сили да открият украински оръжия и в подкрепа на бомбардировачите им в техните атаки срещу украински гранични селища с помощта на управляеми въздушни бомби. Оценен на 100 милиона долара, въпросният комплекс вече не функционира, тъй като ударът от седем дрона камикадзе го е „превърнал в гевгир“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама