НОВИНИ


След пауза от 3 години Радев откри КСНС при закрити врати

5 2176 04.10.2024
След пауза  от 3 години Радев откри КСНС при закрити врати
Румен Радев откри КСНС

Започна извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента Румен Радев заради ескалацията на конфликта в Близкия Изток. Съветът се събира за първи път от близо 3 години насам. За последно той заседава на 15 февруари 2022 г. - малко преди началото на руското нашествие в Украйна.


В заседанието, което се провежда при закрити врата, се включиха председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане", Атанас Зафиров от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Тошко Йорданов от ИТН. Участват също представители на министерства и службите за сигурност.

 

Очаква се КСНС да направи оценка на ситуацията след началото на сухопътната операция на Израел на територията на Ливан и ракетното нападение на Иран над Израел. Интересно е дали държавните ръководители и политиците ще засегнат въпроса с положението около ДПС. Вчера крилото на Ахмед Доган в движението призова за отлагане на изборите, като се оплака от целенасочени политически репресии, и се обърна към президента Радев да повдигне въпроса на КСНС.

 

Основният въпрос обаче остава рискът от разширяване на войната в Близкия Изток. "Това, което трябва да следим и това, което правим ежедневно и със службите за сигурност, и с правителството, е оценка на обстановката. И оценката на риска за нас е все пак вероятността от повишаване на миграционния натиск към България, а също като виждаме огромната разлика във военния потенциал на "Хизбула", говоря като въоръжение, като организация срещу една от най-високотехнологичните армии в света.

 

Като резултат следим и може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки. Това е, за което в момента наистина полагаме изключително внимание", вече коментира Радев, цитиран от БНР. Оценката на правителството след свикания от премиера Главчев Съвет по сигурността бе, че няма непосредствена заплаха за сигурността на страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама