НОВИНИ


Защо днес, защо усмивки, защо чаши, защо секс? Няма да повярвате какво правят 100 наши мускула

2 2664 04.10.2024
Защо днес, защо усмивки, защо чаши, защо секс? Няма да повярвате какво правят 100 наши мускула
Отпуснете му края...

Петък, 4 октомври. Международен ден на усмивката. Но как да се засмеете, като от сутринта телевизиите ни облъчват с противни муцуни на политици. Лошо излъчване, грозни послания, лъжи, нарцисизъм, нахалство, надменност. Това виждаме.


А е петък и в края на работната седмица имаме право на радост, на настроение, на очакване за хубави преживявания. Накратко: очакваме надежда и приятни емоции, получаваме меркантилност, фалш и лошотия. Прибавете неграмотност. 

 

Не е важно, че има специален ден за усмивките. Датата би могла да бъде само повод да поговорим за доброто настроение. Особено в петък, подчертаваме го. Специален ден за специални неща. Всеки има своето обяснение и съдържания за този предпразничен ден.

 

Усмивката

 

Резултатите от последните изследвания ще ви изненадат. Широката усмивка е не само знак за добро настроение. Медицината доказва, че смехът носи безценни ползи за нашето здраве.

Усмивката е движение на лицето, което може да включва до 53 лицеви мускула. Общо около 100 в цялото тяло. Разбирате колко сложно е това движение и колко разнообразна може да бъде усмивката. Тя е мощен превантивен инструмент, който може да предотврати много заболявания и критични състояния. Въпреки че смехът и усмивката представляват важна част от човешката невербална комуникация, те са получили много по-малко внимание, отколкото заслужават както в експерименталната, професионалната и дори в художествената литература. Неясно защо.


.
Нещо наистина истинско...

 

Усмивката, според психолози, в 90 на сто от случаите съдържа надежда. Учените идентифицират повече от 50 вида усмивки, но най-искрената от тях е усмивката на Дюшен. „Усмивката на Дюшен“ е кръстена на френския анатом Гийом Бенджамин-Аманд Дюшен дьо Булон, (в чест на невролога Гийом Душен, открил този мускул през 1862 г.). Той открива, че има мускули близо до очите, които трудно се контролират, но са неразделна част от естествената усмивка. Дюшен събира огромно количество данни за лицевите мускули, които се допълват от данни на изследователи и до днес. За да не се налага да се усмихвате неискрено, тренирайте умението за позитивно мислене. Не е толкова трудно, колкото хората си мислят. Достатъчно е на всяко неприятно преживяване да противопоставяте нещо положително. Дори една напрегната социална усмивка увеличава производството на ендорфин, хормона на щастието. Ендорфините имат успокояващ и болкоуспокояващ ефект, сравним с ефекта на опиатите. Наистина е така, признават го над 1700 души, участвали в тест преди няколко месеца.


.
Красивата усмивка на незабравимата Мерлин Монро...

 

Разбира се не е препоръчително всички вътрешни конфликти и проблеми да се решават с неискрена, натрапена усмивка. Защото хората наистина често се опитват да блокират вътрешното напрежение и изкуствено да възпроизвеждат радост, но наистина можете да се справите с трудностите само като решавате проблемите при източника. Във всеки случай усмивката е много подкрепяща, но не бива да я превръщате в панацея. Просто бъдете естествени в ежедневието.

 

Секс и смях

 

Да, смехът и сексът имат много общи неща. И по време на двете, в организма се случват сложни биохимични процеси в тялото, в резултат на което освобождаването на "стрес хормони" - кортизон и адреналин - намалява. А смехът и сексът помагат за облекчаване на нервното напрежение. Съчетани водят до по-голям успех. В резултат на това и двете освобождават огромен брой ендорфини, т.нар. хормони на щастието, което води до състояние на еуфория и стимулиране на имунната система. Ендорфините имат болкоуспокояващ ефект при всеки вид болка, вариращи от главоболие до артрит и дори мигрена. При жените сексът води до производството на естроген, което може да елиминира дискомфорта, който се появява по време на предменструалния период.

 

Може да се приеме, че смехът в леглото е начин да се получи "двойна порция" ендорфини. Въпреки че няма точни данни по този въпрос, всеки знае, че сексът и доброто настроение въртят ръка за ръка.

 

Усмихнати очи

 

Искрено ли е всяка усмивка? Американският изследовател Пол Екман е изследвал причините как хората да се усмихват. Той се фокусира върху това кои лицеви мускули се активират, когато се усмихваме, и по този начин посочи 19 различни вида усмивки. Въпреки това, само един от 19-те смеещи се израза на човек е искрен и не се дължи на нашата учтивост, объркване или дори конфузност. Целта на вниманието по време на искрен смях са нашите кръгови мускули на очите. Кръглият мускул на окото кара очите ни да се присвиват, докато бръчките се появяват в ъглите на очите. Екман дори дава на такава усмивка специално име в изследването си: усмивката на Дюшен. Защо да не го използвате поне понякога?

Екман също твърди, че усмихнатите очи наистина говорят за откровеност, неподправеност.


.

Известният китайски художник Юе Минцзюн твърди, че всяка усмивка крие нещо...

 

Просто да се усмихваме, хора. Да се забавляваме дори с излъчващите напрежение и фалш политици и управници. Животът е прекрасен въпреки техните опити да ни стъжнят дните и да рушат плановете ни. Те са временни, ценностите са вечни.

 

Усмихнете се и помислете за почивните дни.

 

***


.
В петък се случват чудеса...

 

Петък вечер. Катаджия спира автомобил в полунощ.

- Употребили ли сте алкохол?

- Не съм.

- Защо, нещо лошо ли ви се е случило?

 

Пийте, но не карайте.

 

Плъзнете се по наклонената плоскост, но с мярка, за да не стане от играчка – плачка. Малко разум не вреди никога. Както и приятните емоции.

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама