НОВИНИ


Бивш председател на ЦИК: Най-важната равносметка е колапсът на общественото доверие в демократичните процеси

0 2147 04.10.2024
Бивш председател на ЦИК: Най-важната равносметка е колапсът на общественото доверие в демократичните процеси
личен архив

„От юридическа гледна точка няма основание за отлагане на изборите. Явленията за купуване на гласове няма как да не окажат влияние върху вота. Срещу подобни тенденции трябва да има ясна борба и да бъдат ограничени”.


Това заяви бившият председател на ЦИК Александър Андреев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS след призива за отлагане на предстоящия вот заради ареста на Джейхан Ибрямов.

 

Според него решението на ЦИК да свали имунитета на Ибрямов е било правилно. Той беше поискан от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

„Нормално е в предизборната кампания да има акции, които да ограничат купения и контролирания вот. Прокуратурата и МВР имат компетентност да правят проверки”, каза Андреев.  





Според Мариян Събев, експерт по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), е важно какво ще реши съдът за сваления имунитет на Ибрямов. „Зависи кога ще има решение. На този етап нищо не може да се случи”, каза Събев.

 

И допълни, че най-важната равносметка за случващото се е колапсът на общественото доверие в демократичните процеси и изборите като част от тях.

 

Според него разследванията за купуване на гласове не са толкова ефективни, колкото обществото очаква.

 

„Най-вероятно много трудно се стига до доказателства, от това страда и съдебният процес. Малцина са подведените под отговорност. Шумните акции не предотвратяват закупуването на гласове”, каза Събев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама