НОВИНИ


Български театри се източват по една и съща схема. Освободиха директора на Смолянския драматичен театър

3 2285 04.10.2024
Български театри се източват по една и съща схема. Освободиха директора на Смолянския драматичен театър

Директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян, Румен Бечев, е освободен от длъжност, съобщава БНТ. Решението е в сила от днес, по заповед на министъра на културата. И Смолянският театър е източван през бюджета за заплати. Това става ясно от съобщение на Министерството на културата, което съобщава за резултати от нова проверка.


В хода на проверка, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград.





Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми.

 

Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.

 

Преди дни бе разкрита схема за източване на пари от Министерството на културата от театъра в Разград. В нея бе замесен директорът Левон Манукян, както и още няколко души, получили различни обвинения. Схемата включва назначаване чрез фиктивни договори на десетки хора с много високи възнаграждения, на които обаче се изплащат единствено осигуровките, а самите заплати се прибират от друг човек.

 

Според Министерството на културата - сумата на изтеклите средства от Родопския драматичен театър е "идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт".

 

Поетапно ще се проверят всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена на Министерството на културата.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама