НОВИНИ


В рядко публично обръщение и след призиви срещу властта: Върховният лидер на Иран обеща Хизбула и Хамас да не отстъпят

8 2288 04.10.2024
В рядко публично обръщение и след призиви срещу властта: Върховният лидер на Иран обеща Хизбула и Хамас да не отстъпят
Али Хаменей

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, обеща, че Хизбула в Ливан и Хамас в Газа ще излязат с нови лидери и няма да отстъпят след вълната от израелски удари, при които бяха убити висши фигури в групировките.


В проповед по време на петъчната молитва в Техеран пред десетки хиляди души - рядко публично обръщение - Хаменей защити нападението с балистични ракети срещу Израел тази седмица, което според Иран е било отмъщение за смъртта на генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала и политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, предаде The Guardian.



Той заяви, че „блестящото действие на нашите въоръжени сили преди няколко нощи е напълно законно и легитимно“ и е в съответствие с Корана, конституцията на Иран и международното право. Той заяви, че всяка нация има право да защитава своята земя и своите интереси пред лицето на агресори.

 

Иран изстреля повече от 180 ракети към Израел, повечето от които бяха прихванати, въпреки че някои от тях се приземиха върху или около военни бази. Израел заяви, че ще отговори.

 

Хаменей, говорейки предимно на арабски, но също и на фарси, призова местата от „Афганистан до Йемен и от Иран до Газа и Йемен“ да бъдат готови да предприемат действия и похвали онези, които са загинали, правейки това. „Съпротивата в региона няма да отстъпи с тези мъченически жертви и ще победи“, каза той и призова да се затегне поясът на мюсюлманското единство.

 

За първи път 85-годишният върховен лидер води петъчната молитва, откакто през януари 2020 г. САЩ убиха в Багдад лидера на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Сюлеймани.

 

Иранското ръководство имаше за цел да покаже чрез размера на тълпата, присъстваща в Голямата джамия, че обикновените иранци подкрепят решението на ръководството да нападне Израел заради убийствата на двама негови съюзници и бригадния генерал от Иранската революционна гвардия Абас Нилфорушан.



Избраният за президент на Иран Масуд Пезешкян, който водеше кампанията си като реформатор, желаещ по-добри връзки със Запада, определи колективните молитви, на които на първите редове присъстваха висши военни, духовници и политици, като проява на единство и сила.

 

Въпреки призива на Хаменей за единство на мюсюлманите, в речта не бяха положени особени усилия за постигане на единство с умерените арабски лидери, като вместо това бе похвалено нападението на Хамас от 7 октомври миналата година, при което бяха убити 1200 души и което предизвика войната в Газа, като „легитимен акт“ и бе настоявано, че коренът на проблемите в региона се крие единствено в чуждестранната намеса и действията на Израел.

 

Той не направи почти нищо, за да подготви иранците за предстоящо израелско нападение или за това какво ще направи Иран в отговор. Той каза: „Не трябва да отлагаме, нито да бързаме, а да направим това, което е логично и правилно“.

 

Хаменей заяви, че политиката на хегемонистичните сили и агресорите е да сеят раздори, но според него мюсюлманските народи са се събудили и са разбрали, че палестинците, ливанците, иракчаните, египтяните, сирийците и йеменците са изправени пред общ враг с единен команден център.

 

Изброявайки многото лидери на милиции, които са били убити, той каза: „Това е много важно: „Всеки от тях е бил смятан за стълб на революцията на национално или местно ниво и загубата им не е лесна. Но революцията не спря, не се оттегли, а се ускори“.

 

Той заяви, че единственото постижение на Израел, след като е похарчил милиарди долари в Газа и Ливан, е било разрушаването на училища и ново поставяне под въпрос на способността на Израел да съществува.

 

Тази седмица израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отправи т.нар. директен призив към обикновените иранци да въстанат и да свалят ръководството си. Той заяви, че ако режимът наистина е загрижен за тяхното бъдеще, той ще спре да пилее милиарди долари за безсмислени войни в Близкия изток и ще харчи повече за обществени услуги.



Призивът му беше придружен от предупреждение, че в Близкия изток няма място, което Израел да не може да достигне.

 

Целта на иранските официални лица, напротив, беше да подчертаят, че иранците се чувстват неразривно свързани със съпротивата срещу Израел в Газа и Ливан и дори са готови да жертват живота си, ако избухне война.

 

На среща в четвъртък в Доха лидерите на държавите от Персийския залив настояха, че няма да подкрепят нападение на САЩ срещу Иран, а ще останат неутрални.

 

Свързването на съдбата на Иран толкова тясно с палестинската съпротива крие рискове, тъй като иранската икономика продължава да се задъхва от 31% инфлация, нисък растеж и понижен жизнен стандарт. Иранските разходи за отбрана са около 2,9 % от БВП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама