НОВИНИ


ISW: Украински удари по складове за гориво, атаки край Курск

5 2247 05.10.2024
ISW: Украински удари по складове за гориво, атаки край Курск
Склад за гориво

Украинските сили удариха съоръжение за съхранение на гориво във Воронежка област. Украинският генерален щаб съобщи, че все още се изясняват щетите в съоръжението. Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев заяви, че руската радиоелектронна борба (РЕБ) е причинила украински дрон да падне върху съоръжението за съхранение на гориво и да предизвика пожар в празен резервоар за гориво.


Кадри, публикувани на 4 октомври, показват пожар на мястото. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руските сили извършиха ограничени удари с дронове срещу Украйна в нощта на 3 срещу 4 октомври. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли 19 дрона Shahed-136/131 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край; Курска област; и окупира нос Чауда, Крим.

 

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили девет безпилотни самолета Shahed над Киевска, Черкаска, Кировоградска и Херсонска области.

 

Украинските сили продължиха наземните атаки в Курска област и на 4 октомври, но без значителен напредък. Руски източници съобщават за продължаващи боеве край Веселое (южно от Глушково), а руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинските атаки към Нови път (южно от Веселое).

 

Руските сили наскоро леко напреднаха във Вовчанск на фона на продължаващи настъпателни операции на север и североизток от град Харков на 4 октомври. Геолокирани изображения, публикувани на 3 октомври, показват, че руските сили са напреднали по улиците Колоколцова и Пушкинска в центъра на Вовчанск (североизточно от град Харков) по време на нападение срещу 30 септември.

 

Говорителят на украинската Харковска група сили полковник Виталий Саранцев заяви на 3 октомври, че руските сили са намалили темпото на настъпателни операции във Вовчанск през последните няколко дни и че руските сили продължават да попълват щурмовите групи чрез вътрешни ротации и смени.

 

Украинската Харковска група сили съобщи на 4 октомври, че украинските сили наскоро са провели успешна операция и са превзели седем руски позиции северно от Липци (северно от град Харков), а блогър заяви на 3 октомври, че руските сили са отблъснали украинските контраатаки в района.

 

Руските сили продължиха настъпателните операции край Покровск на 4 октомври, но нямаше потвърдени промени на фронтовата линия. Руски блогър заяви на 4 октомври, че руските сили са напреднали на запад от Новогродовка. ISW не е видял потвърждение на това твърдение.

 

Според разузнаването на страната, Русия е напреднала с 1-2 км, като остават още 5-7 км до покрайнините на Покровск

Висши руски служители продължават да насърчават договорната служба в руската армия, вероятно като част от продължаващите усилия за криптомобилизация. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 3 октомври, че руската военна договорна служба е "единственият начин да бъдат привлечени" руснаците да участват във войната в Украйна.

 

Изявлението на Медведев вероятно е и опит да смекчи опасенията сред руското местно население относно нова потенциална вълна на частична мобилизация.

 

Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и посланикът в САЩ Анатолий Антонов засилиха стандартната риторика на Кремъл на 3 и 4 октомври, обвинявайки Запада в ескалация на войната в Украйна и насърчаване на ядреното дрънкане на оръжие на Кремъл.

 

Мироопазваща рота от беларуската 103-та отделна гвардейска десантно-щурмова бригада проведе учение по отбрана на граничен пункт в Казахстан в рамките на учението на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) "Нерушимо братство-2024".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама