НОВИНИ


Гръцкият посланик у нас: Преминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша

0 1811 05.10.2024
Гръцкият посланик у нас: Преминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша
Алексиос Мариос Либерополус

Приминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша. При все това са предприети мерки, като например единичния пункт на "Кулата-Промахонас", за да се облекчи и да бъде малко по-бързо, особено през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и обратно. Има още какво да се направи разбира се. Това каза  гръцкият посланик у нас Алексиос Мариос Либерополус.


Стараем се да увеличим от наша страна персонала по време на великденските празници и месеците от юни до септември, така че да бъде малко по-бързо и лесно. Разбира се, когато настъпят инциденти като този от Ханиоти, Халкидики преди месец, при който в заведение – българска собственост – две групи българи се сбиха и бяха произведени изстрели – това не е в полза на имиджа и не спомага за по-малкото проверки на границата. Но като цяло правим всичко възможно, за да се облекчи, докато Шенген не ни предложи решението, обясни той по Нова телевизия.

 

Ако правилно си спомням данните от българския НСИ, за периода от 2022 до 2023 година е имало ръст с 46% сред българите, посетили Гърция. Това означава, че над 1 871 000 българи са прекосили границите с Гърция за почивка през 2023 г. Съществен ръст наблюдаваме. Разбира се, има и много повече пътуващи от Гърция към България – от близо 880 000 гърци, пътували през 2022 г., през 2023 г. има над 1.109.000, така че това е само позитивно и спомага за културния обмен. Положително е за двата народа, смята Либерополус.

 

Той коментира и сътрудничеството между двете държави за газовата връзка: Има пълномащабно сътрудничество между двете страни, дори преди 2022 г., но нахлуването в Украйна направи сътрудничеството ни по-бързо и ефективно. Незабавно реагирахме, когато Ви свърши газа през април 2022 г. и осигурихме втечнен природен газ от терминала "Ревитуса" в Атина, за да се осигури предстоящата зима – през 2022 г. Оттогава имаме интерконектора Гърция-България – една отправна точкапосочи той.

 

Имаме редица меморандуми за разбирателство между двете страни за съхранение на газ, за изграждане на нов нефтопровод, за подобряване на свързаността в зелената енергия. В сферата на електричеството има инициатива от премиера Мицотакис към ЕК, съвместно с България и Румъния. Мисля, че писмото вече е изготвено и подписано от трите министерства на енергетиката, за намиране на по-добър механизм цените на тока в региона да бъдат по-добри и по-справедливи. Има голяма разлика в цените на тока в региона и западните и северните страни в ЕС, каза още посланикът.

-


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама