НОВИНИ


Германското правителство очаква водещата европейска икономика да се свие с 0,2% тази година

2 2200 06.10.2024
Германското правителство очаква водещата европейска икономика да се свие с 0,2% тази година
Германският икономически министър Роберт Хабек БГНЕС

Германското правителство очаква водещата европейска икономика да се свие с 0,2% тази година, информира изданието Sueddeutsche Zeitung преди последната официална прогноза, която трябва да бъде публикувана следващата сряда.


Актуализираната прогноза ще бъде представена официално от икономическия министър Роберт Хабек. Преди дни агенция Блумбърг цитирайки свои източници, запознати с въпроса, според които Берлин ще преразгледа надолу предишната си прогноза за нарастване на БВП с 0,3% в най-добрия случай до икономическа стагнация (нулев растеж).

 

Това би било свиване на най-голямата икономика в Европа за втора поредна година.



Огромният индустриален сектор на Германия е изправен пред затруднения от бавното китайско търсене, последиците от енергийната криза и трудностите при прехода към производство на електрически превозни средства. Още една загубена година също така може да създаде проблеми за и без това трудното планиране на бюджета на управляващата коалиция за 2025 г., посочва Блумбърг.

 

Хабек остава оптимист за бъдещето, категоричен бе самият той пред базираното в Мюнхен немско издание, и прогнозира брутният вътрешен продукт на Германия да отбележи ръст с 1,1% през 2025 г. и с 1,6% през 2026 г.

 

Този по-оптимистичен сценарий зависи от бързото прилагане на последната инициатива за растеж на правителството, изтъкна Роберт Хабек. Тези мерки включват данъчни облекчения за фирми, желаещи да инвестират, както и трайно по-ниски цени на електроенергията за производителите.



В края на септември водещите институти за икономически изследвания в Германия прогнозираха, че БВП на страната ще се свие с 0,1% през 2024 г., преди да се върне към растеж от 0,8% през следващата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама