НОВИНИ


Мицотакис: Гърция остава в състояние на повишена готовност на всички нива

1 2274 06.10.2024
Мицотакис: Гърция остава в състояние на повишена готовност на всички нива
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова за деескалация на напрежението в Близкия изток на фона на все по-изострящата се ситуация в региона, информират местните медии.


В ежеседмичното си обръщение в социалните мрежи, в което прави преглед на работата на правителството, той бе категоричен, че Гърция остава „в състояние на повишена готовност на всички нива“.

 

„Несъмнено това, което беляза тази седмица, беше сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и увеличаването на заплахите за регионалната стабилност и сигурност“, посочи Мицотакис, цитиран от "Катимерини".



„Ситуацията в Ливан значително се влоши и ние станахме свидетели на мащабна атака от страна на Иран срещу Израел, атака, която Гърция осъжда най-категорично“, подчерта още гръцкият премиер.

 

Той припомни, че Гърция е евакуирала 22 гърци и 28 кипърци от Бейрут със самолет на гръцките военновъздушни сили, уточнява агенция АНА-МПА.

 

Мицотакис потвърди отново подкрепата на Гърция за Израел и правото в страната да се живее безопасно - право, което беше сериозно накърнено преди една година от безпрецедентната атака на радикалното терористично формирование Хамас.



Израел отбелязва утре годишнина от бруталното нападение на своя земя, извършено от Хамас на 7 октомври и отнело живота на над 1200 души. То отключи войната в ивицата Газа, която след това се разпространи в съседен Ливан срещу групировката Хизбула.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама