НОВИНИ


Социалният министър увери: Няма риск минималната работна заплата да не се повиши от 1 януари

1 2232 06.10.2024
Социалният министър увери: Няма риск минималната работна заплата да не се повиши от 1 януари
Служебният социален министър Ивайло Иванов БГНЕС

"В момента сумата, която се предвижда за социални разходи в бюджета за 2025 г., е около 3 млрд. и 620 млн. лв., нарастването е с близо 760 млн. лв. в сравнение с т.г."


За това информира служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред БНР.

 

За средната работна заплата в страната министърът изнесе данни, че към второто тримесечие на настоящата година стойността ѝ е 2296 лева. Иванов уточни, че за различни райони в страната тя е различна, като най-висока е в София.



Във връзка с минималната работна заплата министърът подчерта, че тя е определена нормативно в Кодекса на труда, където е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Иванов бе категоричен, че режимът за определянето ѝ е автоматичен и няма риск тя да не се повиши от 1 януари.

 

По отношение на нарастването на пенсиите следващата година социалният министър изтъкна, че то ще се извърши по швейцарското правило.

 

Запитан възрастта за пенсиониране ще достигне скоро 70 години, Иванов отбеляза, че това не се обсъжда в момента, като припомни, че до 2037 г. възрастта трябва да достигне 65 години за всички държави в ЕС. „Никъде в ЕС няма държава, която да е предложила такова нещо“, поясни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама