НОВИНИ


Една година от кървавата атака на Хамас. Израел засили бомбардировките в Газа и Южен Ливан

0 2168 07.10.2024
Една година от кървавата атака на Хамас. Израел засили бомбардировките в Газа и Южен Ливан
БГНЕС

На 7 октомври миналата година Израел преживя едно от най-смъртоносните нападения в своята история.


Палестински бойци от Хамас предприеха координирано нападение, насочено към фестивал в близост до Кибуц Рейм, точно отвъд границата с Газа, и няколко други места в южната част на Израел.

 

При нападението загинаха 1205 души, повечето от които цивилни, а стотици бяха взети за заложници. Това беше ден, който завинаги промени региона и постави началото на година на интензивно насилие и задълбочаване на конфликта.





Музикалният фестивал „Нова“, провеждан в пустинята Негев, се превърна в най-трагичното място на нападението.

 

Най-малко 370 посетители на фестивала загубиха живота си, след като тежко въоръжени бойци нахлуха на събитието и застреляха посетителите, докато се опитваха да избягат.

 

Вследствие на тези действия територията на фестивала е осеяна с изоставени вещи, изгорели автомобили и други белези от този ужасен ден.

 

В отговор Израел започна масирана военна офанзива срещу Газа в рамките на няколко часа след нападението - операция, която продължава и досега.

 

Ивицата Газа, в която живеят 2,4 млн. души, е опустошена от непрестанните бомбардировки, като голяма част от територията е превърната в руини.

 

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването от началото на израелската офанзива в Газа са загинали над 41 870 души, повечето от които цивилни - цифра, потвърдена като достоверна от ООН.

 

Докато се отбелязва първата годишнина от нападението, Израел отново се намира в разгара на война, този път срещу Хизбула в Ливан, като същевременно се подготвя за потенциални ответни мерки срещу Иран.





Ракетният обстрел, предприет от Техеран миналата седмица, допринесе за засилване на чувството за несигурност, като породи опасения за по-широк регионален конфликт. 

 

Нова поредица от въздушни удари нанесе Израел в покрайнините на ливанската столица Бейрут късно в неделя на фона на засилени бомбардировки в северната част на ивицата Газа и в Южен Ливан, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА.





Според палестински представители при удар срещу джамия в ивицата Газа са загинали 19 души.

Междувременно Израел потвърди, че „Хизбула“ е извършила атака срещу Хайфа, но засега не е известно дали пораженията се дължат на ракетите на „Хизбула“ или на противовъздушната отбрана. Според екипите за бърза помощ медицинска помощ е оказана на 10 души, повечето от които ранени от шрапнели.

 

Израел е в състояние на повишена готовност преди възпоменателните събития за годишнината от нападението на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври миналата година, а демонстрациите продължават по цял свят.

 

По-рано в неделя израелските сили нанесоха удар в град Каматия, югоизточно от Бейрут, където според ливанското министерство на здравеопазването са загинали шестима души, сред които три деца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама