НОВИНИ


Георги Ангелов: Държавният бюджет е пробит като швейцарско сирене

2 4311 07.10.2024
Георги Ангелов: Държавният бюджет е пробит като швейцарско сирене
БГНЕС

„Имаше щедри решения на НС за догодина, вкл. 30% увеличение на заплатите в армията, 2,5% от БВП за отбрана. Като се съберат всички обещания, нямаме финансиране. За най-големия си приход, който идва даром – евросредствата, ние си казваме, че можем без тях”.


Това каза Георги Ангелов в ефира на БНТ.Той смята, че целият бюджет е пробит като швейцарско сирене. Според него трябва спиране на антикризисните мерки, за да имаме средства за нови приоритети.

 

„Данъчните приходи се представят точно както са планирани, въпреки многото критики, че няма това да се случи. Логично е, защото имаме натиск на пазара на труда – ниска безработица, голяма заетост, тоест приходи от данъци. От гледна точка на еврофондовете – онези 50 млрд., които не ги ползваме, ние не ги усвояваме. ПВУ е пример – заради едно гласуване в парламента ще изгубим милиарди”, допълни Ангелов.





Крайните и критични коментари за бюджета бяха оправдани. Видяхме, че само за месец бюджетният дефицит е нараснал с 50%. Ако вървим така, въпросните инвестиции няма да се осъществят, а това застрашава пътя ни към еврозоната. Не можем да наваксаме на амбициите на политиците. Това каза от своя страна икономистът Михаил Кръстев.

 

„Политическата криза доведе дотам, че вече има експертна криза в администрацията и администрацията не се справя с основната си задача. Заложеното в приходите се изпълнява, защото икономиката надхвърля очакванията. Отново обаче се появяват дупки – запълним ли една, появява се нова на друго място. Сгрешен е бюджетът за 2024 г. – в разходната част, тъй като голяма част от социалните разходи бяха предвидени, но не са записани, а също и приходната – изоставаме в някои пера”, коментира Кръстев.

 

По думите му „политическото сладкодумие, че дългът не се увеличава, не е вярно.”


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама