НОВИНИ


18 г. от убийството на Анна Политковская. В същия ден Путин отбеляза своя 54-ти рожден ден

2 2159 07.10.2024
18 г. от убийството на Анна Политковская. В същия ден Путин отбеляза своя 54-ти рожден ден
БГНЕС

Днес се навършват 18 години от убийството на руската журналистка от вестник "Новая газета" Анна Политковская. В своите материали тя разобличаваше политиката на Кремъл в Чечня и открито критикуваше властите за нарушаване на правата на човека.


Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на жилищния блок, в който живееше в Москва. В същия ден президентът Владимир Путин отбеляза своя 54-ти рожден ден и това стана повод още тогава да се появят твърдения, че убийството е поръчано на руските власти.

 

Тя е известна с публикациите си, които отразяват войната в Чечня и критикуват нарушенията на човешките права в Русия. Авторка е на книгите "Пътешествие в ада. Чеченски дневник" и "Втора Чеченска". На 7 декември 2006 г. руската журналистка е обявена за 51-ата "героиня на свободата на печата по света" от Международния институт по печата като израз на почит към нейната храброст и като признание за всички смели журналисти, които работят в Русия.





През юни 2014 година московски съд постанови доживотни присъди за извършителя и организатора на убийството на журналистката Анна Политковкская.

 

Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев бяха признати за виновни и осъдени на доживотен затвор, а тримата им помощници получиха съответно по 12, 14 и 20 години зад решетките. Освен това съдът присъди пет милиона рубли компенсация, които да бъдат изплатени в полза на децата на убитата журналистка. Миналата година един от осъдените за убийството на Анна Политковская беше помилван. Той заслужи това след като от затвора е бил изпратен на фронта да се бие срещу Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама