ПОЛИТИКА


BG Elves с нови документи: Конспирация и уговорки в Турски поток, руснята пише кореспонденцията на българите до Аркад

18 5671 07.10.2024
BG Elves с нови документи: Конспирация и уговорки в Турски поток, руснята пише кореспонденцията на българите до Аркад
Алексей Милер, Бойко Борисов и Владимир Путин на откриването на тръбата

"Още един документ от пощенската кутия на Евгени Зобнин намерихме при ново търсене". Това обявиха вчера от групата за контрапропаганда онлайн BG Elves. "Този документ показва нещо, което нямахме черно на бяло досега - как руснята пише кореспонденцията на българите до Аркад и как Аркад и ТМК (руската компания за производство на тръби) са в контакт и се уговарят. Закони и регламенти тука не важат за никого", посочват Елфите.


"Документът е приложен като прикачен файл с име "Counter-offer_BG.pdf" от имейл "20190628-FW_ в печать -25879", допълват оттам.

 

Съдържанието на въпросния документи излежда по следния начин:


.

.

.

 

По-рано през годината Българските елфи (BG Elves) публикуваха копие на документ, за който посочиха, че е изчезналата Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. Въпросната пътна карта е между България и “Газпром”, след подписването ѝ бе построена тръбата на Путин “Турски поток”. Документът нагледно показа колко неизгоден е бил този газопровод за България и как това се е знаело още тогава. Страната ни плати 3 млрд. лева за “Турски поток”.



И пътната карта, и настоящият документ изскочиха от хакнатата електронна поща на Евгени Зобнин - съветник на Александър Бабаков, който е депутат от руската "Дума".

 

Ето какво пишат Българските елфи за настоящия документ:

 

"Този документ е поредното доказателство, че както българското управление тогава, в лицето на ГЕРБ, така и БТГ (Булгартрансгаз, бел. ред.), са контролирани от Русия!


Виждаме доказателство за конспирация и уговорки между руските и саудитските кандидати в търга на БТГ, което е нарушение на регламента и съответно неспазване на Закона защита на конкуренцията. Не че Бойко Борисов тогава не казваше, “че се водели тежки преговори”, но сега имаме и доказателство за това.


По-рано бяхме ви разказали, че в Истанбул се е провела среща между руската страна и Аркад. Непосредствено след тази среща в Истанбул на 1 юли, когато вече Аркад са спечелили търга, руснаците продължават да настояват те да бъдат EPC (главен изпълнител на проекта) и влизат в директна комуникация с Аркад с безусловната помощ на българите. След среща в Истанбул, руснаците буквално пишат какво изявление българите да пратят до Аркад", посочват Българските елфи.



Ето какво още съобщават те в социалните мрежи:


"След като вече е станало ясно, че дори и след жалбата на руснаците към ВАС, главен изпълнител остава Аркад, те изтъкват следното:


* Италианските партньори на ТМК отказват да дадат работа на подизпълнители на Аркад, защото това би довело до нарушение на закони и разпоредби. Това те го знаят, даже го цитират: “Правно/регулаторно/репутационно подизпълнение от един участник в търга на друг в каквато и да е конфигурация носи рискове от нарушаване на закона и съответните рискове за репутацията/наказания”.


* Руснята знаят, че Аркад предимно се интересуват да натрупат опит на ЕС пазар, планират да им кажат, че това може да стане, ако ги направят и подизпълнител чрез друго тяхно сауди дружество (корпоративна конспирация).


* Аркад няма да може да изпълни проекта до 2019 г., както е по пътна карта и няма да може да изпълни изцяло външното дългови финансиране.


И така решават българската страна да изпрати позиция. А "позицията" е:


1. "Искаме" (ние, вие, те) проекта да се завърши бързо, януари 2020, защото това е от особена важност за България, както и целия регион, както е важно и Русия да остане главен доставчик на газ.





2. Много е трудно от законова гледна точка да се организира работата на подизпълнителите между двамата участници в търга - “дайте да се разберем”.

 

Заключенията на Българските елфи


"Този документ показва нещо, което нямахме черно на бяло досега - как руснята пише кореспонденцията на българите до Аркад и как Аркад и ТМК (руската компания за производство на тръби) са в контакт и се уговарят. Закони и регламенти тука не важат за никого", пишат в заключение Елфите.


"За пореден път виждаме как руснята бърза и иска потока готов до 2020. Ако не беше Covid, сигурно щяха да нападнат Украйна и по-рано", категорични са те.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама