НОВИНИ


Южна Корея разследва Telegram за сексуални престъпления и дълбока фалшива порнография

0 2169 07.10.2024
Южна Корея разследва Telegram за сексуални престъпления и дълбока фалшива порнография
pixabay

Южна Корея, която е основен обект на дълбоко фалшива порнография, съобщи, че разследва Telegram, за да провери дали приложението подпомага онлайн сексуални престъпления, според доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".


Докладът съдържа най-новите обвинения срещу Telegram, след като Франция обвини основателя на платформата Павел Дуров в разрешаване на престъпна дейност. В документа се посочва, че едни от най-мощните престъпни мрежи в Югоизточна Азия използват приложението за организиране на мащабни незаконни операции.

 

Службата на ООН за наркотиците и престъпността съобщава, че в Telegram масово се търгуват хакнати данни, включително кредитни карти, пароли и история на браузъра. В Украйна приложението е забранено за използване на служебни телефони от военни и чиновници, след като украинските служби заявиха, че Русия може да има достъп до съобщения и геолокация чрез него.

 

Също така, в Telegram се продават инструменти за киберпрестъпления, включително дълбоко фалшив софтуер и зловреден софтуер за кражба на данни, както и нелицензирани борси за криптовалута, които предлагат услуги за пране на пари. Докладът подчертава, че съществуват доказателства за нелегални пазари на данни, които преминават към Telegram, като доставчици се насочват към транснационални престъпни групи в Югоизточна Азия. Регионът е център за измамни схеми, много от които са организирани от китайски синдикати, които управляват укрепени комплекси с жертви на трафик, генерирайки до 36,5 милиарда долара годишно.

 

Заместник-представителят на Службата на ООН за наркотиците и престъпността за Югоизточна Азия, Бенедикт Хофман, заяви, че Telegram предлага лесна за навигация среда за престъпниците. В доклада се отбелязва, че престъпните групи в региона са принудени да иновират, използвайки нови технологии като зловреден софтуер, изкуствен интелект и дълбоки фалшификации.

 

Службата на ООН е идентифицирала над 10 доставчици на дълбоко фалшив софтуер, специално насочен към престъпни групи в киберизмамите в Югоизточна Азия. Миналия месец индийският застраховател Star Health съди Telegram, след като хакер използвал чатботове в платформата, за да открадне данни.

 

Павел Дуров беше арестуван в Париж през август, обвинен в допускане на престъпна дейност, включително разпространение на детска порнография. След ареста си, Дуров заяви, че Telegram ще предоставя IP адреси и телефонни номера на потребители на властите при правни искания и ще премахне функции, използвани за незаконни дейности.

 

Превод и редакция: Frognews


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама