НОВИНИ


Импийчмънт под напрежение: Грузия се готви за нова политическа битка

1 2166 07.10.2024
Импийчмънт под напрежение: Грузия се готви за нова политическа битка
Саломе Зурабишвили БГНЕС

Депутатите от управляващата партия в Грузия подготвят процедура за импийчмънт срещу прозападния президент Саломе Зурабишвили, съобщава "Ройтерс". Това ще се случи преди парламентарните избори на 26 октомври, година след неуспешен опит за такъв ход.


Председателят на парламента, Шалва Папуашвили, заяви, че обвиненията срещу Зурабишвили са свързани с неразрешени посещения в чужбина. Тези обвинения бяха отправени и при предишния опит за импийчмънт миналата година.

 

В момента управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници нямат достатъчно гласове, за да отстранят президента, но Папуашвили изрази надежда, че мярката ще бъде приета от новия парламент след изборите.

 

ЕС е изразил заплаха за санкции срещу Грузия, ако страната се отклони от демократичните си принципи и стане "еднопартийна държава". Въпреки че Зурабишвили беше избрана през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", тя се е превърнала в опонент на партията и нейния основател, Бидзина Иванишвили.

 

В последно време Зурабишвили се опитваше да посредничи в разговорите между разделените опозиционни партии в Грузия, които целят да изместят "Грузинската мечта" на предстоящите избори.

 

Като бивш френски дипломат от грузински произход, миналата седмица тя се срещна с лидерите на Франция, Германия и Полша, както и с висши служители на ЕС по време на пътуването си до Европа.

 

ЕС обяви, че е прекратил всички високо ниво контакти с грузинското правителство заради неговите "антизападни и антиевропейски наративи". Въпреки че Грузия е исторически прозападно настроена, критиците обвиняват "Грузинската мечта" в опити да саботира стремежите на страната за членство в ЕС и НАТО, преориентирайки я към Русия.

 

"Грузинска мечта" твърди, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО, като същевременно избягва конфликти с Русия. Според проучванията, партията остава най-популярната в страната, въпреки че е загубила позиции след изборите през 2020 г.

Превод и редакция: Frognews


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама