НОВИНИ


СДВР разследва партия за подаване на фалшиви документи при регистрация

0 2239 07.10.2024
СДВР разследва партия за подаване на фалшиви документи при регистрация
Любомир Николов БГНЕС

В столичния квартал "Христо Ботев" се провежда специализирана полицейска акция, насочена към борбата с конвенционалната и битовата престъпност, както и с търговията с гласове, съобщи на брифинг комисар Любомир Николов, шеф на СДВР.


До момента са образувани 7 досъдебни производства, а полицията е претърсила 4 жилища след сигнали за купуване на гласове. Задържани са 10 души. От проверените адреси са иззети тетрадки и тефтери с имена и лични данни на хора, както и конкретни суми, записани срещу тях. Открити са и значителни парични средства. Схемите за търговия с вот включват използване на бързи кредити и опрощаване на дългове.

 

Комисар Николов отбеляза, че според събраните доказателства цената на един глас в определени райони на столицата варира между 100 и 150 лева.

В допълнение, разследва се партия, която е подала неверни документи при регистрацията си за изборите. По данни на Николов, партията не е представена в парламента. Според информация на "24 часа", става въпрос за "Български национален съюз – Нова демокрация", партията на Боян Расате, който се очаква да участва в предстоящите избори.


.

Неофициални данни сочат, че част от необходимите 2500 подписа за регистрация на партията са на починали лица, а други са попълнени от непълнолетни.

По време на акцията са задържани още 12 души за шофиране под въздействието на наркотици и притежание на дрога. При обиските в жилища в квартала са открити малки количества наркотици, накити от жълт метал и оръжие.

 

Припомняме, че през 2021 г. Боян Расате, заедно с група мъже, нападна офис на ЛГБТИ организация в София. През 2023 г. съдът го осъди на шест месеца пробация заради нанасяне на лека телесна повреда. Делото бе върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд през юни 2023 г.

През 2021 г. Расате беше и кандидат за президент.

 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама