НОВИНИ


Камала Харис отказа да каже дали би подкрепила стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО, ако стане президент

8 2252 08.10.2024
Камала Харис отказа да каже дали би подкрепила стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО, ако стане президент
Кандидатът за президент на Демократическата партия и настоящ вицепрезидент на САЩ Камала Харис БГНЕС

Кандидатът за президент на Демократическата партия и настоящ вицепрезидент на САЩ Камала Харис отказа да каже дали би подкрепила стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО, ако бъде избрана.


Но обеща, че ще настоява, че лидерите на Киев са част от преговорите на САЩ с Владимир Путин за прекратяване на продължаващия конфликт.

 

Това изтъкна тя в интервю за 60 минути на CBS News, излъчено в понеделник, предава "Блумбърг".

 

Украинският лидер Володимир Зеленски се опита да получи покана от САЩ да се присъедини към военния съюз, вярвайки, че това ще осигури лост в усилията му да преговаря за спиране на войната в страната му.



Администрацията на Байдън досега е твърдяла, че подобна покана би била по-дългосрочно предложение, което ще изисква от Украйна да укрепи отбранителните си способности и вътрешните си институции, но се очаква темата да надвисне над срещата между Зеленски, президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери по-късно тази седмица в Германия.

 

Харис, запитана дали би подкрепила усилията за разширяване на НАТО, за да включи Украйна, отбеляза, че е сред "въпросите, с които ще обсъдим, когато му дойде времето."

 

"В момента ние подкрепяме способността на Украйна да се защитава срещу непровокираната агресия на Русия", посочи тя.

 

Все пак Харис бе категорична, че не би желала да се срещне на четири очи с руския държавен глава Путин, за да преговаря за прекратяване на конфликта.



"Не без Украйна, каза Харис. Украйна трябва да има думата за бъдещето на Украйна."

 

Интервюто с вицепрезидента на САЩ беше излъчено ден след като словашкият министър-председател Роберт Фицо каза, че ще блокира присъединяването на Украйна към алианса, като с това потвърди вече известна позиция. Съгласно устава на алианса новите членове изискват единодушното съгласие на съществуващите партньори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама