НОВИНИ


Въздушна тревога над централната част на Израел заради изстреляни от Хизбула ракети

1 2188 08.10.2024
Въздушна тревога над централната част на Израел заради изстреляни от Хизбула ракети
БГНЕС

Сирени за въздушна тревога прозвучаха над централната част на Израел. Около 5 изстреляни от Ливан ракети са преминали над територията на страната, събщиха световните агенции.


Израелските военни твърдят, че някои от ракетите са били прехванати от противовъздушната отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони.

 

Няма промени в указанията на вътрешното командване на Израел. В изявление ливанското радикално формирование Хизбула информира, че е предприело ракетна операция, насочена срещу израелското военно разузнаване в близост до Тел Авив. Експлозии и над крайбрежния ливански град Тир.



Израелската армия по-рано предупреди жителите да избягват плажа и лодки на брега до второ нареждане. Израел бе категоричен, че планира да разшири действията си към южните крайбрежни райони на Ливан.

 

"Подкрепяме правото на Израел да унищожава инфраструктура на Хизбула, но очакваме да спазва международното хуманитарно право и да минимизира жертвите сред мирното население. В постоянен дипломатически контакт сме с ливанските лидери - не мога да ви кажа с кого и кога, но това продължава от известно време. Осъществихме редица дипломатически контакти през уикенда, но нека бъде ясно - решение на политическата криза в Ливан не може и не трябва да бъде продиктувано от Съединените щати. Това са решения, които Ливан трябва да вземе", коментира Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама