НОВИНИ


Американското разузнаване: Противниците ни ще се опитат да повлияят на президентските избори

2 2266 08.10.2024
Американското разузнаване: Противниците ни ще се опитат да повлияят на президентските избори
БГНЕС

Противниците на САЩ вероятно ще се опитат да повлияят на президентските избори на 5 ноември.


Това предава "Ройтерс", като цитира високопоставен служители на американското разузнаване.

 

По време на брифинг относно данни за възможно влияние върху изборите от Русия, Китай, Иран и Куба, служители заявиха, че резултатите от вота ще бъдат оспорвани.

 


Русия и Иран вече са се опитали да повлияят на гласоподавателите на САЩ по време на тазгодишната президентска кампания, докато Китай се е опитал да повлияе на кампании за Конгреса.

 

Русия се стремеше да насърчи американската общественост да се противопостави на проукраинската политика, например.

 

Пекин се целеше да повлияе на състезанията за Конгреса с различни кандидати, независимо от тяхната партийна принадлежност, но възприемани от Пекин като заплаха за основните му интереси по отношение на Тайван.

 

Служителят не даде оценка какво въздействие могат да имат усилията.

 

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на коментар. Правителството на Китай категорично отхвърля намеса в изборите в САЩ и определя подобни твърдения като "злонамерени спекулации".



Солидната подкрепа на САЩ за Тайван, демократичния остров, който Пекин претендира за своя територия, е дългогодишен източник на търкания в отношенията между САЩ и Китай.

 

Разузнавателната общност все още не е констатирала Иран да се опитва да повлияе на щатските или конгресните състезания, но прецени, че целта му е била да тласне гласоподавателите към подкрепа на вицепрезидента Камала Харис, кандидата за президент на Демократическата партия. Тази гледна точка не се е променила от септември, когато официални представители на САЩ също казаха, че Русия се е опитала да очерни Харис в полза на Тръмп.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама