НОВИНИ


Журналистът Георги Готев: Ако Тръмп спечели изборите в САЩ, силният човек в ЕС ще се казва Орбан

7 2340 08.10.2024
Журналистът Георги Готев: Ако Тръмп спечели изборите в САЩ, силният човек в ЕС ще се казва Орбан
Журналистът Георги Готев БГНЕС

"Има подем на европейската крайна десница, която предвкусва може би победата на Доналд Тръмп в САЩ и се позиционира като истинската алтернатива за Европейския съюз."


Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, издател на Euractiv.bg.

 

"И това е в момент, когато френският президент Еманюел Макрон преди дни повтори, че ЕС рискува да загине, а каза това за първи път през април. В момент, когато Макрон и германският канцлер Олаф Шолц не могат да се разберат по основни въпроси, свързани с поуките, които трябва да се вземат от доклада на Марио Драги, и най-вече дали да се тегли още европейски дълг. Те се обвиняват взаимно за евентуалната смърт на ЕС. В този момент, когато те се карат, крайната десница е в силно положение", смята той.  



Журналистът е категоричен, че ако Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, силният човек в ЕС ще се казва Виктор Орбан:

 

"За мен Орбан остава един малък европейски Тръмп. За него предстои този вододел - дали Тръмп ще спечели изборите, или Камала Харис - от това ще зависи политическото му бъдеще. Не може той прекалено дълго време да продължи да експериментира начело на Унгария, колкото и да изглежда лесно това, което той е постигнал". 

 

Според него "има попътен вятър в платната" на унгарския министър-председател, чиято "любима тема е борбата срещу нелегалната миграция" в ЕС:

 

"Това, което той беше критикувал, сега се превръща в мейнстрийм политика на страните от Съюза". 

 

Готев подчерта, че е нужен дебат за това от какви лидери се нуждае Европа:



"В едната крайност имаме лидер Орбан, но в другата крайност аз не виждам Урсула фон дел Лайен като лидер, който да предложи нещо различно и нещо, което да бъде успешно. Ако Европа тръгне в посока тръмпизъм, тя (Фон дер Лайен - б.р.), тя ще се нагоди на този тръмпизъм и толкова с амбициите на Европа да бъде важен геополитически център със свои ценности". 

 

Специалистът определи като неприемливо виждането на Орбан за бъдеще на Европа с покупки на горива от Русия и обвързване на икономиките на страните от ЕС с Китай.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама