НОВИНИ


"Кръстник на изкуствения интелект" с Нобеловата награда за физика

0 2183 08.10.2024
Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън, известен като „кръстник на изкуствения интелект“, получиха във вторник Нобеловата награда за физика за 2024 г. Учените получиха отличието за своите открития, които са основата за ключови елементи на машинното обучение и изкуствения интелект.



Хопфийлд е създател на вид асоциативна компютърна памет, която може да съхранява и реконструира изображения и други видове модели от данните.


Хинтън е разработил метод, който може самостоятелно да открива свойства в данните и да изпълнява задачи като идентифициране на конкретни елементи в изображения.


Елен Монс, председателка на Нобеловия комитет по физика към Кралската шведска академия на науките, каза, че откритията на двамата лауреати са подпомогнали напредъка на изследванията в областта на физиката и „също така са станали част от нашето ежедневие, например при разпознаването на лица и езиковия превод“.


Монс спомена и негативния ефект от откритията, като добави, че „макар машинното обучение да носи огромни ползи, бързото му развитие поражда и опасения за нашето бъдеще. Хората колективно носят отговорността за използването на тази нова технология по безопасен и етичен начин за най-голяма полза на човечеството.“

Хинтън споделя тези опасения. През 2023 г. той напусна работата си в корпорацията Гугъл, за да може по-свободно да говори за опасностите, свързани с технологиите, за чието създаване е помогнал. Ученият добави, че продължава да се притеснява „за редица възможни лоши последици“ от работата си по машинното обучение, „особено за заплахата тези неща да излязат извън контрол“.


Джефри Хинтън е роден през 1947 г. в Лондон. Той е правнук на известния британски математик Джордж Бул. Получава докторска степен по изкуствен интелект от Единбургския университет през 1978 г., а от 2013 до 2023 г. работи в Гугъл. Хинтън работи в Университета на Торонто, Канада, докато изследванията на Хопфийлд се провеждат в Университета Принстън, САЩ.


Джон Хопфийлд е роден през 1933 г. в Чикаго. Той получава докторската си степен по физика от Университета Корнел, Великобритания, и става известен през 1982 г. като изобретател на асоциативна невронна мрежа, наречена „Мрежа на Хопфийлд“.


Наградата за физика е с парична стойност от 11 милиона шведски крони (1 млн. щатски долара) според завещанието, оставено от създателя на наградата, шведския изобретател Алфред Нобел. Наградата по физика досега е присъждана 118 пъти. Церемонията по връчването ще се състои на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Алфред Нобел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама