НОВИНИ


България подписа споразумение с Германия за доставка на модерни ПВО системи IRIS-T SLM

1 2711 08.10.2024
България подписа споразумение с Германия за доставка на модерни ПВО системи IRIS-T SLM

Министерството на отбраната на Република България подписа допълнително споразумение с Федерална република Германия за доставка на противовъздушни системи IRIS-T SLM, произведени от "Диел Дифенс". Споразумението е част от инициативата "Щит на европейското небе" и цели модернизация на противовъздушната отбрана на България, стартирайки процеса на подмяна на остарелите системи на армията.


Министерството на отбраната на Република България подписа допълнително споразумение към договора си с Федерална република Германия за доставката на противовъздушни системи IRIS-T SLM, съобщиха от МО. Системите са произведени от германската компания "Диел Дифенс" и ще се използват от Военновъздушните сили на България.

 

Споразумението е част от по-широкото Програмно споразумение между двете страни за съвместна покупка на системи за противовъздушна отбрана, което беше сключено в съответствие с Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на инициативата "Щит на европейското небе". Тази инициатива има за цел укрепването на противовъздушната отбрана на европейските страни чрез координирани действия и модернизация на системите за отбрана.

 

Програмното споразумение между България и Германия беше подписано на 6 септември 2024 г. от министрите на отбраната на двете страни. То се основава на приетия от Народното събрание на България проект за инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T.

 

С новото споразумение България стартира процеса на подмяна на своите системи за противовъздушна отбрана с модерни технологии, което е част от по-дългосрочна програма за повишаване на отбранителните способности на страната.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама